sedetik lebih

ahlan wasahlan

halwa telinga

Wednesday 30 October 2013

CIK LABU LABI...CIK UBI MERAH...MEH MENGKOCI

ASSALAMUALAIKUM....pagi pagi pagi khamis....mmmm syuka syuka syuka hati ana la ari ni nak meriahkan blog dapor ku ini...haaaa kali ni nak uplod 1 lagi menu yg fresh sebab baru buat mlm tadi...1 jenis kuih lama lagi....meh kita tgk peserta2 nya....


taraaaaaaaaaa....haaaaa ada cik labulabi..cik kledek merah n purple...yg purple tu kulit je..isinye merah jugak...ada inti kelapa yg baru kuwa peti ais..ada daun pisang....yeyeyeye nak abiskn inti tuh benarnya...alang2 dah ada barang2 tu so dalam kepala aku dah set nak buat ape...KOCI KOCI KOCI la....nak belajar tak????...senang bangat kalau main dgn cara aku nih...nak share dgn u oll sape yg minat nk buat n nk cabar diri tu terer ke tak or nak wat kejutan kat seisi rumah atau seisi kampong...meh sini aku tunjukkan cara2 nye mengikut stail aku...keh keh keh maklomla masak cam main pondok2..tak terer mana ala2 kampong je...ade aku kesahhhh???...ok seriusss....next..



kita rebus labu dan kledek tadi sampai empok yer..kalau nk kukus pon boleh..so takdelah berair sangat ubi dan labu tu tp sbb aku nk cepat sementara nk solat maghrib..so aku rebus je dlm piuk sampai empok...dah empuk toskan...next..


lecek ubi tadi sampai betul2 hancur dan tak berketol ketol ye..


masukkan TEPONG PULUT...ingat tu tepong pulut tau bukan tepong talam....keh keh keh...ok ...sukatannye senang je..x payah boh air atau santan..uli sampai lah adunan jadi doh yg tak melekat di tgn...ok..selagi adunan tuh melekat di jari selagi tu lah tambah tepong pulut tu sikit2 yer...sehingga adunan jadi bulat dan tidak melekat langsung ok


bila dah siap gentelkan bulat2 cam dalam gambar tu yer...besen biru keledek..besen merah labu..


bila dah moolat2 tadi isi dengan inti kelapa manis tu ..cam nak buat cok badak tuh.....inti kelapa manis tu senang je..kelapa yg tak terlalu tua di parut dan masak dengan air gula merah..boh daun pandan dan garam sikit sampai la kering lembap2...


bila dah isi denagn inti..golekkan dalam minyak...sebabnya x nak bagi tepong tu melekat dekat daun..kalau kita pakai santan pekat tak payah la letak minyak ok..


now lepas golek2 dlm minyak..kita bungkuskan dalam daun pisang..daun pisang tu kita buat mcm kon dan lipat je di bawahnye


haaaaa macam ni lah bentuknya setelah di bungkus dgn kemas..ala2 segitiga gituh...buat la kedua2 adunan sampai habis 


taraaaaaaaaaa...nilah koci2 yang siap sedia tuk dikukus yer


jangan maraaaaaaaaaaa...nilah koci labu yg dah siap di kukus....mmmm geram tak geram tak..jeng jeng jeng...nak bagi jeles lagihhh nih


nilah belahan jiwa hati kanda....hahahahaha nilah koci labu yg dah masak dan siap tuk di ngap....sama je ngn koci keledek..kang nanti u ollls jeles meles plak...keh keh keh..apa2 pon masak dari hati masak dengan iman....c u next entry yer...bebbaaaiiiii

1 comment:

  1. Ekekeke...yang tak tahannyerrr..keledek purple tu penipu...kulit jer memukau tapi isi dalam kadang putih tak sama dengan yang terlihat zahirnya...tu pasal den suka beli keledek oren atau kuning jer...dah tentu cun isi dalamnyerr...hihihi...apa pun cik labu tuh memang best...berseri jer ghupernyerrr...tertawan den...tak macam ghuper serimuka den...hilang serinyer lagsung...kehkehkeh....

    ReplyDelete