sedetik lebih

ahlan wasahlan

halwa telinga

Tuesday 3 March 2015

BENGKANG TUMIS

assalamualaikum wbkatuhhhhhhhh...rindu to all my silent readers...sory2 lately ni cek sibuk sungguh la...adussss..nak menaip kat bloq cek ni pon dok cari time yg btoi2 lapang...nak share ngn angpa satu lagi resepi tradisional cam besa la atas permintaan my pakji...koi bengkang tumis ni antara kategori tradisional gak la...ok cek nak tunjuk hat dah siap na


taraaaaa..nila hasilnya setelah dibako...ok jom kita tengok bahan2 nya

3 cawan tepong gandum
5 cawan santan + campor 1 tin susu cair
2 cawan gula (jgn penuh sangat)
1/2 tin susu pekat
3 bj telor gred b
20 bj bawang merah kecil
1 sudu kecil garam
sedikit minyak sapi

pukul gula dengan telor sampai kembang..masukkan santan dan susu cair...campur santan pekat dengan susu cair dan jadikan 6 cawan na..sebabnya sukatan dia 1:2..so kalau angpa nak kurangkan sukatan pandai2 la agak no..telor tu pon ikut tepong kalau 1 cwn tepong telornya sebijik ja..ok kita sambung...kacau sebati santan tadi dan masukkan sikit2 tepong gandum yg dah diayak..kacau lagi sampai tak bergentel..kalau rajin blender ja ...huhuhu tapi cek rajin cek guna whisk ja...ok lepas tu masukkan susu pekat dan garam kacau sebati dan biarkan ketepi..


tu la rupa adunan yang dah siap k...now kita potong bawang merah kecil nipis2...bawang ni lagi banyak lagi sedap sebabnya dia akan kecut bila garing nanti..kalau angpa nak boh lebih pon tak pa...sediakan loyang pembakar sapukan dengan minyak sapi keliling loyang...masa untuk menumis..letakkan loyang atas dapur gas untuk kita tumis bawang tuh...



ok tu lah ropanya bawang yg dah garing..tutup api dan kita tapis adunan tepung tadi masukkan dalam loyang ni



bakar dalam oven dengan kepanasan 200'c selama satu jam setengah...ikut kepanasan oven memasing la no...oven cek ni hat ciput ja...cucuk dengan lidi kalau bengkang tu melekat kat lidi tapi kental dah masak ok latuh sebabnya sukatan ni memang lembut bukan lembik hokkeyy..haaaaa ni tekstur utk org2 tua makan...tips yg cek nak share..kalau buat koi yg jenih dlm loyang ni tepong talam ka bengkang ka seri muka ka..makesure SEJUK 1 MALAM baru potong..baru cantik...cam koi bengkang ni cek buat sabtu lepaih malam kui 11..n potong subuh esok...apa2 pon jenih kuih tradisional yg libatkan kukus or bakar kena betul2 sejuk baru cantik di potong...


taraaaaaaaaa...nilah hasilnya kuih bengkang tumis ku yg dipotong lepas subuh..alhamdulillah menepati citarasa abahku yg memang taksub dengan kuih2 lama..haaaa angpa nilai la sendiri no dari gambaq tu...tengokla tekstur kuih tu yg lembut kalau uols nak keras sikit tambah jela tepong dlm 1 cawan...tapi sukatan ni dah ok sangat2 dah....ok selamat mencuba..masak kena dengan iman dan penuh kasih sayang..jgn lupa amalkan wirid YA LATIF semasa memasak...maknanya lemah lembut haaaa hasil koi kita pon lembut org yg makan pon akan jadi llembut in sya allah....jumpa lagi di next entry bebaiiii..wasallam..mmuuwwahhhh

No comments:

Post a Comment