sedetik lebih

ahlan wasahlan

halwa telinga

Wednesday 11 February 2015

KOCI PULUT HITAM

cuuuuuu caaakkkkk!!!!...assalamualaikum buat kawan2 blogger ku tersayang...my silent readers..jumpak lagi kali ini untuk entry yg lebih hot...haaaaaa cerita ahad lepas cek mengkoci pulut hitam...angpa tau sai apa???....hahahaha gara2 tgk cite ASAM PEDAS UNTUK DIA...cek dah nekad untuk buat sampai jadik koci ni...mmmm sambil beranganla kunun sapala yg bakal merasa koci cek ni..mmm kalau lah dapat lelaki cam abang jebat ker...alooooo...heyyyyyy...verangan je ko misha...ok ok ok jom kita masuk dapoq meletop main masak2 no...ok mula2 cek tunjuk cara buat inti kelapa manis yg sedap ikut cara cek  na...


ni 2 bj kelapa parut...masukkan dlm kuali...bancuh 2 cwn gula merah..tapis dalam kuali tuh...campor 3 cawan gula putih dan 1 sd teh garam...daun pandan...biarkan sampai mendidih...api sederhana kuat...jgn lupa kacau takut hangit..kalau manis dia tak berapa...tambah secawan lagi gula putih k


biar mendidih lama sikit yer dan rasa manis dia ...untuk inti yang basah dan tahan lama..kita kena buh gula sampai manis yg luaqbiasa sebabnya kalau manis tu ala kadar nanti bila mkn dengan tepong...kicknye tak naik...paham dak...masukkan 2 sudu besaq tepong jagung yg dibancuh dengan air untuk memekatkan dan mengilatkan inti kelapa kita..kacau lagi sampai inti ini lembap2 kering


bila dah kering macam dlm gambar tuh..bolehlah angkat dan sejukkan


inilah ropanya inti kelapa yg dah sejuk..haaaa nampak tak juicy dan bekilat tuh...ok now kita pegi pd proses tepongnya


2 cawan tepong pulut dicampor dengan 1 cwn tepong pulut itam...ni anggaran basic dia k...tapi adunan ni cek buat lebih sikit...setengah beg tepong pulut dan 2 cwn tepong pulut itam..bancuh dengan santan cair yg dah dicampor sikit garam..masukkan sikit2 santan hingga adunan tepong jadi doh yang sangat lembut


untuk buat santan pekat nya..cek pakai santan kotak hat kecik tu..campor dengan sekotak air dan 2 sudu makan tepong gandum..secubit garam sampai rasa lemak masin sikit..kacau atas api sampai santan pekat dan bertali...tgk cam santan cek tu na...


ni nak start membalut dah


ambil sedikit adunan dan bulatkan..besar anggaran bola pingpong..sapu minyak dulu atas daun pisang..leperkan dan masukkan inti..tutup balik tepong kemas2 k


salutkan santan pekat tadi ke atas tepong koci dan balut kemas2..daun pisang jangan lupa di layur dahulu dan potong anggaran dapat membungkus koci tuh


inilah rupa koci yang akan dikukus yer..panaskan kukusan dan kukus dlm masa 15 - 20 minit





bila dah masak sejukkan dulu..taraaaaaa nilah rupa koci yang dah masak..masa untuk mengap!!..alhamdulillah menjadi koci cek buat kali kedua trial...hehehe pestime trial x bapa cantik.. ok ni ada tips yg cek nak kongsi...***step kedua selepas dah bulat2kan koci tu dan dimasukkan inti..rebus air hingga mendidih dan masukkan koci tadi rebus hingga koci timbul. Toskan dan golekkan dalam santann pekat barulah dibungkus dan kukus balik dalam 10 minit sahaja...ni pon antara step koci yang orang selalu buat..so cek nak cepat tu yg sekali naik je kukus..so angpa boleh pilih cara mana pun ok yer..selamat mencuba dan jangan putus asa..untuk mendapat hasil yg terbaik kena selalu buat dan sabar..masak dari hati masak dengan iman masak dengan penuh kasih sayang in sya allah berjayaaaa...ok jumpa lagi di entry yg lain wasallam...mmuuwaahhhh

No comments:

Post a Comment