sedetik lebih

ahlan wasahlan

halwa telinga

Saturday 7 March 2015

LAPIS PELANGI

assalamualaikum wbk...pahabaq my luv silent readers...mmmm segaq aih pagi2 nih nak menulih bloq..hahahaha cer teka cer teka...cek tulih ni pagi ahad rini 8/3..baru balik solat subuh kat semejid attaqwa selayang baru..jalan kaki ja pasai dekat..tak bapa ramai sangat jemaah rini tapi cukup best bila jemaah kat semejid nak pulak time2 subuh nih..allahuakbar!!...rasa mcm kat mekah aih...ok ok bebel pulak dah...citer semalam cek buat koi lapis pelangi...alkisah punyala lama dah tingin nak buat tp x dak masa..so balik reja jumaat mlm tu jugak ajak anak buah cek si maktin g pasar tani beli santan tepung..dia lak tingin nak mkn seri muka...so cek pun buat kan la jugak kat dia kredit pasai tulung bawak cek p beli barang...ok sebelum tu cek belanja dulu gambaq koi lapih renbow cek na...


taraaaaa...lawo dak..lawo dak...hehehe dun worry meh cek kongsi ilmu ni kat angpa na..biaq kita sama2 pandai..cek pon xcited sgt2 sebab menjadi kali nih..ok jom tgk bahan2 dia

3 cawan rata tepung gandum
4 sd mkn tepung jagung 
4 sd mkn tepung beras
6 cawan santan pekat
3 cwn gula
1 sd kecik garam
3 sudu mkn minyak masak

blender bahan2 diatas sampai sebati dan tapis buh dalam bekas bersih..bahagikan pada 3 atau 4 mangkuk untuk diwarnakan ...ikut suka angpala nak buh kala apa no..jangan kala jengking syudahhh..hahahah...


ok nila kala2 yg cek ada....panas kan kukusan...yg cantiknya kalau ada loyang 4 segi 10 x 10 atau 8x8...kalau takdak guna jela loyang bulat pon takpa..jangan dok risau sangat aih...ok sapu minyak dulu kat loyang...panaskan sekejap...masukkan lapis pertama...INGATT!!!..kalau mula2 lapis buh 3 senduk..sukatan yg lain pon sama jugak tau sebab nak dapatkan hasil yg cantik dan sekata...kukus dlm masa 5 minit...bila keras masukkan pulak lapisan kedua...ok ni tips yg cek nak share..mungkin ada yg tak tau atau yg dah tau xpala...TIPS PENTING UNTUK DAPAT LAPISAN YG CANTIK DAN SEKATA...ok bila lapisan pertama dah keras...sebelum masuk lapisan ke2 tu..kita cucuk2 duluu dengan garpu permukaan lapis kita tu...haaaaaa ni tujuan dia untuk lapis kita sekata...ulang proses yg sama untuk suma lapisan kecuali lapisan las...haaaaa baru angpa tau no...ingat senang...remeh gak tau tapi tak pa pueh hati hasilnya in sya allah...buat koi2 lama ni kena sabaqqqq...




ok tula antara lapisan2 yg cek buat....cucuk dgn garpu atas semua permukaan lapis tu tau...cucuk manja2 je jgn ganaz2...buat sampai habis dan setiap lapisan kukus 5 minit yer..bila lapisan terakhir bagi lama sikit dalam 15 minit...



taraaaaaaaaaaa...nila koi lapis yang baru masak..ok..ingattt..sejukkan betul2 koi ni baru potong yer...cek buat malam n pagi esoknya baru cek potong so kuih kita akan cantik dan tak melekat bila potong....haaaaaaaaa...sila jeles k...takpa..uols pon bleh buat dengan tips yg cek dah kongsi tu no...selamat mencuba...masak dengan iman dan hati yg penuh kasih sayang dan jgn lupa berzikir time buat tu mudahan kuih kita menjadi in sya allah...ok jumpak lagi di lain entry..salam cinta dari ku mmuuwaahhhh...

No comments:

Post a Comment