sedetik lebih

ahlan wasahlan

halwa telinga

Saturday 25 October 2014

PAU GORENG & KUKUS - filling kentang sadin

assalamualaikum wbk...love to all my silent readers sumer...haaaaa dah mood meletop kat dapoq cek ni..dah banyak lak xtvt yg pending..sabaq no..ada 2-3 resepi yg x dan nak uplod lagi..tunggu turn..ok kali ni cek saja nak share ngn angpa sume menu yg dibuat ahad minggu lepas..ada 2 menu gak kampong vs western..tapi cek uplod hatni dulu..alkisah...maka tersebutlah kisah...toyibbbbb...haaaaaa..kena ada muqaddimah..ternampaklah kentang bergolek 4 biji maka timbullah mentol klip2 kat pala hotak aku...mmmm..tingin nak wat pau goreng inti kentang..pastu kan..zap zup zap!!!terpandanglah setin abg sado...eehhhh abg sadin..hahaha maka terjadilah riwayat ni..jom tengok


aku shortcut je no..ni inti yg dah siap aku buat...4 biji kentang cop dadu halus2...tumis je dengan kari mcm buat inti karipap tu..pastu boh sadin yg dah kita hancokan..boh garam n gula dah siap..tp pastikan inti ni betul2 kering yer


ok ni part yg kena betoi2 angpa tgk...lau nak try la...ni mang basic tuk buat donut,pau,roti, piza...suma guna method ni jer sbb aku dah xperimen n menjadi..ok..bahannye sebiji telor,2 sd besar marjerin sedikit garam susu pekeat 3 sd besar


bahan utama yg paling penting adalah yis or mauripan..aku guna setengah peket dan bancuh dgn sikit ayaq suam,pastikan yis hancor dan sebati k


masukkan dalam adunan tadi dan tambah 1 cawan air


kacau sumer bahan tadi sampai sebati dan pecah2 kan marjerin tu...masukkan tepong gandum sikit2 sampai jadi doh lembut..bab ni tak payah takut sebabnya selagi tak jadi doh lembut boh je tepong tu sikit2 yer sambil diuli dengan tangan


nilah hasilnya tepong yg dah jadi doh lembut..tutup dgn talam sementara nak sediakan bahan2 tuk filling dalamnya


inti yg dah siap, telo yang dah dipikul dan juga serbuk roti untuk kita salut di luar pau nanti yer


ambil sikit doh tadi dan isi inti di dalamnya..kelim kemas2 dan celop ke dalam telor sebelum disalut dengan serbuk roti 


inilah ghopenya pau yg dah siap 




selebihnya boleh jugak di kukus..terpulang lah yer dan jgn lupa lapik kertas atau daun pisang di bawah pau tu yer


goreng pau tadi hingga garing


inilah hasil pau yg dah di goreng


dan ni pulak hasil pau yg ah dikukus.. nampak tak isi penuh sangat tu yg timbul intinya kat atas pau tuh


jeng jeng jeng....zooooom lagi dekat hasil pau yg sangat rangup dan lembut...sangat puas bila makan ayaq tangan sendiri...haaaaa selamat mencuba cam biasa masak dari hati masak dengan iman masak dgn penuh ksh dan sayang...mmm tunggu next entry coming soon menu yg maveles dan havoc hanya dari dapoq meletop cek..hahaha..jumpak lagi ..bebaiiii....

No comments:

Post a Comment