sedetik lebih

ahlan wasahlan

halwa telinga

Monday 27 October 2014

LEPAT/PAIS PISANG

assalamualaikum kawan2 n my silentreaders...pahabaq sumer...cam yg aku janji..kali ni aku nak share menu yg aku buat petang ahad lepas..menu kampong menu tradisi...huhuhu sempena my pakji posa sunat muharam n aku cuti..so saja la nak rewardkan dia...my pakji ni pandai sycho aku..dia beli je barang2..pisang tu dah 2-3 kali ranom...mai malas aku, aku buat ckodoklah buat lempengla..hahaha tau ja dia dah sebut2 lama x mkn lepat..so aku pon plan nk buatla kat dia sbb dia posa kan..sian gak kat pakji aku ni..so angpa tau aku suh la dia beli pisang n bahan2...punya semangat ko dia beli macam nk buat kenduri adoiiiiii...nila pangai pakji aku..dia kata takpa simpan satni kot ang nak buat pa pa lagi tak yah belidah...masaelahnya barang yg abah beli ni cepat busuk bah oii..pisang kan leh tahan lama...dlm pala aku tau dah..menu dendam dia lagi 1 murtabak pisang la..hahaha,...x moh janji satni dia tuntut tp aku akn buat gak..tapi tak mau cakap kat dia...ok..jom tengok aku melepat


Untuk lepat ni,aku gunakan pisang berangan yg dah ranom, kalau nak wat koi kukus2 ni elokla cari yg ranom2, baru sedap kuih kita tu


sebelum tu, layur dulu daun pisang dekat api untuk lembutkan supaya senang kita nak balut nanti..potong ikut saiz yg sedang2 la yer tuk dibalut


untuk lepat ni aku guna 20 biji pisang, lepas kita buang kulit kita basuhla pisang tu sekali lalu buang yg hitam2 tu...masukkan gula 2 senduk..tu senduk yg aku guna tu dan 1 sd kecik garam,..lecek la pisang n gula tu sampai hancor yer..


untuk sukatan 20 bj pisang tu, aku gunakan setengah kilo santan, masak dulu sampai naik kepala dia, kuih kita lambatla basinye kalau kita masak dulu n bia dia sejuk sementara kita teruskan bancuhan


bila pisang dah sebati dengan gula, masukkan 6 senduk tepong beras,senduk yg sama aku guna sukat gula tadi k..tepong bia bukit time kita senduk tu jangan ratakan, kacau sebati sampai tepong tak beketul..ooppss lupa..ayaq tepong beras tu dulu yer

masukkan pula santan yg dah masak tadi,kaut sikit2 dengan senduk sampai kepala santan tu habis k, ingat..kaut kepala santan je, air dia yg cair tinggal tau, kacau lagi sampai sumanya sebati,.time ni rasalah kot angpa nak manih lagi ka tambahla sikit lagi gula, dan masukkan juga 2 sd besar air kapor
makan, ini untuk melicinkan lepat kita..ni petua org banjaq la..kalau kami kata nak 'sintal'kan wadai tuh...hahaha angpa x paham kot..


masak sekejap atas api sampai pekat sikit sebab senang kita nak balut,kalau rwah mak aku dulu memang terer, tak yah masak dulu terus je dia balut tp aku yg x pro ni wat cara camnilah..hahaha cepat skit masaknye


bila dah pekat camni leh la kita balut yer


letakkan sesenduk adunan lepat tadi dan balut sampai habis yer


susun dalam pengukus dan kukus dlm 20 minit


taraaaaaa...sejukkan dulu baru lah dihidang..nila lepat yg dah siap


aku zoom lagi dekat..nila ropenyer lepat yg dah masak, benaqnya aku buat ni sukatan tepongnya 5 senduk..lembut sikit la tp tetap maveles sbb lemak n manis dia sedang so kalau angpa nk buat elok boh sesenduk lagi tepong dia jadi 6 k...yela aku pon bukan pro..buat type n error..haaa belajar dari kesilapan tuk berjaya...huhuhu



jeng jeng jeng...hahahahaha time aku buat lepat ni ada yg tunggu tau..nila my makji aka bini pakji aka umakko aka my mom...kemain sukala tengok anak dia ni buat apa2 kat dapoq tu..benaqnya mak aku ni dah baby..dah enzhimer..byk ingatan dia dah hilang... aku ni pon dia tak kenai..tp alhamdulillah umuq mak aku panjang,..tak kisah pon dia tak kenai aku janji aku kenai dia..kannnn tu lagi baguihhh...ni saja aku snap gambaq dia..hehehe...suka begambaq bak ang...mak aku 100% speaking banjaq tau...tp dia paham je kalau kita ckp...aku pon 100% leh speking..k la..kalau ikutkan aku nak selit sekali menu chicken cop tu yg aku buat malamnye tp gambaunye banyak nau2..kang penin pulak angpa nk baca..so aku seperate la aku buat next entry k..selamat mencuba..masak dari hati masak dengan iman masak dengan penuh kasih dan sayang..tunggguuuu tuk next menu c.cop...ok bebbaiiiii

No comments:

Post a Comment