sedetik lebih

ahlan wasahlan

halwa telinga

Thursday, 31 July 2014

KETUPAT PALAS KU...DAH RAYA LAAA WEIII (RALAT)***


***assalamualaikum...salam 8 syawal..huhuhu arini aku nak wat pembetulan weiiii...huhuhu...tang sukatan pulot tu haaahahaha..satni angpa terai salah plok belemak lemak pulot angpa ...sukatan yg betolnya 2 kilo pulot sekilo santan yer...hahaha sorry mory yer...aku mamai time nulih rituh kot...haaaa so 2 KILO PULOT SEKILO SANTAN tau...korang lebihkan sukatan jari dari atas pulot tu tau..entry hat mula2 tu aku kata letak jari atas pulot n sukatan santan ye lebihkan sampai ruas jari pertama kan..haaa kalo telebih skit pon xpe..tp mesti SANTAN PEKAT TAU....ok ni je aku nak wat pembetulan yer..nnti tak lena malam aku kenangkan kesalahan menulis resepi dan cara2 buatnye kat angpo...apa pun SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR BATIN untuk angpa semua no...ok aku nak pebetoi hat ni ja noo...***





hat ni part paling penting...2 kilo pulut anggarannya sekilo santan... .boh garam n gula biar masin betul di mulut kita..sebabnya kalau masin sedang2 ja nanti bila dah campor dgn pulut rasanya akan tawar..betul cek habaq..biaq masin betoi kat santan ni..sampai bila kita rasa kat lidah mata akan terkedip..haaaa..bayangkan camna masin dia tu...ni aku habaq atas pengalaman aku buat..in sya allah baru pulut kita nanti sedap..TAPI..jgnla sampai tumpah garam plak..sampai nk buh cam pekasam tu..maknanya 2x masin dari masin biasa...haaaa jelaih la kot no...



masukkan santan tadi dalam pulut...anggaran airnya..letak jari atas pulut..santan tu sampai ruas pertama jari kita ok..kalau tak sampai tambah je air biasa


masak atas api dan kacau selalu supaya tak kerak..takpe bukak je api besaq sbb kita tunggu kan..kacau sampai pulut tadi kering cam dlm gambo tu..masukkan kacang tupat tadi kacau lagi dan tutup api



masukkan dalam loyang untuk kita kukus pulut tu sampai masak yer..anggaran 30 minit



bila dah masak..masukkan dalam talam pulut kita tadi



part nak balot..buat kon di ujung daun tu..sumbat penuh2 pulut, jangan buat besaq2..kalau daun lebaq belah dua ok..tupat ni kecik2 lagi sedap..so balut kemas2 ikut segi tiga..(baik angpo belajaq dulu kat yg pakar..nak habaq dlm ni tak pandai)



taraaaaa..nila ropenye tupat palas aku yg dah siap dibalut...org tua2 kata style tu tupat betina..hahaha bantai la...

haaa yg ni baru tupat jantan..better buat jantan sebab dia tak akan masuk air..kate depa la...


 ok..bila dah siap balut suma..kita akan kukus sekali lagi untuk tahan lama..kukuslah dlm masa 30 minit jugak



nilah ropenye ketupat yang da siap dikukus..sejukkan dulu yer



jeng jeng jeng....nilah tupat palas yg siap dipotong tuk dingap....cuba zoom tgk tekstur pulut dia yg lembut dan kenyal...amat menyelerakan..so..pada kawan2 yg nak belajar buat dlm sekilo pulut dulu  santannya  setengah kilo yer..2kilo pulut pon aku dapat dalm 60 bj lebih tupatnye...ok cam biasa..selamat mencuba..masak dari hati masak dgn iman syuka syuka syukalah di hari raya..salam lebaran dari ku untuk suma...wasalam ..bebbai...

2 comments:

  1. Assalamualaikum tuan umah...ada di dalam tak???...Cantiknya anyam ketupat palas tu...terasa 'jeleses' tau tak pandai nak anyam...huhuhu...ulang sekali lagi....JELESES den tau....hehehe...tolonglah ajarrr...hukhukhuk...

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam...ala sis..kalau kita ni dokek...siap beradab lagi kita buat sama2 tau...sob sob sob..sedih nye kiter jauh...xpe nanti kite bawak kat sis yer..doa2 jodoh perteuan kita cepat sampai..lebiu sis

      Delete