potong bawang merah putih dan halia...bahagikan 2..1 untuk tumis dan 1 lagi untuk perapan..udang kering..ketumbar + lada hitam + jintan manis n putih..rendam dulu yer
sementara itu rebus daging atau ayam sampai separuh lembut..sebab nanti kita nak masuk dalam bubur lagi kan...
rebus nasi sampai jadi moi atau bubur camni..dan biarkan dulu sebelum di campur dgn bahan2 yg lain
blender ketumbar+lada hitam+jintan manis dan putih tadi dan tapis airnya..yg kita perlukan ayaq dia tu no..blender sampai hancur dan dapatkan anggaran 1 mangkuk air rempah tu....dan masukkan dalam rebusan daging bersama bawang merah putih halia yg diramas dgn garam...kan ada 2 piring bawang tadi..satu tuk tumis 1 tuk perap kan...haaaa yg tula ramas2 dgn garam masuk kan je dlm air daging tadi..biar didih pelan2 k
selepas itu tumis bawang merah putih halia bersama 4 sekawan (kulit kayu manih,lawang,cengkih pelaga) sampai garing yer
bila dah garing masukkan udang kering blender tadi..tumis sebentar
masukkan tumisan tadi ke dalam bubur nasi bersama minyaknya
kemudian masukkan pula air rebusan daging tadi dan kacau hingga sebati..jangan lupa garam dan perasa..terpulang kalau nak buh kentang atau karrot..bila dah nak dekat masak..masukkan sedikit santan pekat ..cek boh santan kotak yg kecik tu ja untuk melemakkan bubuq lamboq kita..
taraaaaaaaaaaaa....dah siap..nilah ghopanya bubuq lamboq ku...cubalah senang jekan..in sya allah kalau masak dgn iman dengan hati yg penuh ksh sayang...rasa dia sama mcm bubuq lamboq kg baru...tak payah beratoq panjang ..buat ja sendiri...setakat bulan posa ni 2x dah cek buat atas permintaan my ayahanda n anak2 buah...ok selamat mencuba...masak dari hati masak dgn iman syuka syuka hatilah...assalam dan selamat berbuka...c u next entry
No comments:
Post a Comment