rendam dulu beras ..nampak tak 30 org makan aku masak 12 pot sukatan mangkok bubur yg besar tau...3 piuk sekali masak ni
bahan2 tumis seperti bawang mera putih kulit kayu manis bga lawang cili ijau, yg bulat2 tu buah limau kering..pak arab lau masak ns dia boh la buah limau ni sbb nak aroma dia..aku beli kat kdai arab cokit tu...tomato dadu kismis dan gajus..gajus tu aku goreng asing dan tabur je atas nasi nanti
rebus daging kambing sampai empok dan lembut...utk 30 org makan ni..aku guna 4kilo daging kambing
haaaa..camtula lebih kurangnya bila dh masak..so aku bahagi2kan la untuk 3 piuk
tumis bahan2 dengan minyak sapi sampai garing
masukkan 3 sudu besar rempah kabsah, daging kambing, tomato dan kismis
masukkan air rebusan kambing yg telah disukat.....untuk piuk besau ni aku masukkan 6 mangkok air so berasnya lima mangkok lah..kacau sampai kering dan jgn lupa garam yer
ok nasi dah nak kering..kecikkan api dan tabur daun pudina kat atas dia yer...aku tak sempat nk snap gambo daun pudina
taraaaaaa....nilah nasik dan lauk pauk yg dah siap di hidang...acar mentah dan dalca , ayam bakar diatas dan dlm nasik tu daging kambing
nilah sos salatah...sos arab yg amat2 sedap..resepi ada dlm entry yg lepas k
haaaaaaaaaaaa nilah dia kerabat HJ JAMHARI yg tak cukup lagi jemaahnye..punya la happening hahahaha..apa pon iftar mggu lepas sgt2la seronok disambung dgn solat terawih beramai2 dirumah..ok jumpa lagi di lain entry...cam biasa..masak dr hati masak dgn iman syuka syuka syukalah....hahahaha puas ati bila menjamu tetamu makan penat pon tak rasa bila menambah nambah tak benti...bebbaiiiii wasalam
No comments:
Post a Comment