tepong gandum, sebiji telor, pewarna kuning, sikit garam dan air..bancuh adunan sampai cair mcm adunan ketayap yer..kalo nak lembik lagi bleh tambah air..lepas tu tapis
sediakan inti daging, daun bawang dan juga cili merah sebagai hiasan, panaskan acuan kuih cara
masukkan adunan tepong beserta inti daging dan bahan hiasan, tutup acuan sampai cara masak
taraaaaaaaaaaaa...inilah cara berlaukku yg dah siap..ok lepas ni aku nak share 1 lagi resepi yg aku buat gak semalam...BADAK BERENDAM...meh meh tengok
2 cawan tepong pulut dan 2 sudu tepong gandum, bancuh dengan air garam sampai jadi doh lembut yer
bahagikan adunan pd 3 warna ikut kesukaan anda, kalau koi badak yg ori ada yg kalekan warna kelabu atau biru..tapi sebab aku nak ceriakan bulan2 posa ni haaaaa..aku boh la 3 kale tu..siapkan inti manis kelapa macam besa lah...masak dengan gula merah sampai masak kelapa tu yer
bulatkan doh dan masukkan inti dalamnya yer, sementara itu panaskan air dalam periuk hingga mendidih
masukkan doh yang dah diisi inti kedalam periuk didih,apabila timbul tepong tu bermakna masakla badak kita yer
masak santan kelapa pekat atas api, campurkan 2 sdu mkn tepong gandum dan kacau sampai pekat...masukkan garam gula sesedang rasa yer..dan juga daun pandan tuk wangikannye
camnilah keadaannya bila santan dah pekat, kaedah yg sama kalau kita nak palut kat koci, kita masak camni lah..kalau nak cair lagi tambahkan je air panas
taraaaaaa...nilah hasilnye bila semua badak2 tadi dah masak, rendamkan dalam santan pekat yg kita masak tadi
jengjengjeng...nilah keadaanya bila badak kita dah sedia dingap...haaa sama je kaedah buat koi koci cuma teknik ni tak di balut dlm daun pisang dan tak dikukus...pimai pimai tang tu jugak...nilah antara sebab yg aku suka buat koi2 melayu ni hahahaha...so selamat mencuba tuk kawan2 suma...cam besa no..masak dari hati masak dgn iman masak dgn penuh kasih sayang...sampai jumpa di lain menu....bebaaiiiii
No comments:
Post a Comment