sedetik lebih

ahlan wasahlan

halwa telinga

Monday, 19 May 2014

TALAM LABU

Assalamualaikum n salam sejahtera to all my silent readers, blogger2, kawan2 yg rajin intai2 kat blog cek ni...huhuhu dah lama tak menulih kat sini adoyaiiii...asyik x sompek jo...mmm ari ni nak sharing ngn angpa msuma 1 lagi menu yg aku buat minggu lepaih...my TALAM LABU cara aku la...alkisahnya nampakla suku biji labu dlm peti aih..plan nak buat cekodok tp plan lg 1 nak buat talam...hahahaha las2 plan b lah coz cekodok labu dah selalu buat..so aku pon beroya2 kat dapoq aku pas balik dari kelas, coz mlm tu my pak aji ada kelas katanye...ok..jom kita cekedout resepinya



parut 1/4 labu kuning dan rebus sekejap...agak2 lembut toskan yer



2 cawan tepong gandum (jgn penoh sangat), 3 sudu makan tepong jagong, 1 cwn santan pekat 5 cawan air. Camporkan semua bahan dan masukkan labu yg dah direbus tadi..untuk lapisan bawah ni buat masin sikit yer sebab kepala dia kita nak buat manis,masukkan garan n gula biar seimbang jangan terlalu manis dan masin. Labunya biaq lebih banyak dari tepong ok barula cantik dan terasa.



bila dah sebati adunan tu masukkan dalam loyang dan kukus selama 30 minit dan sampai masak yer..gambar kedua adalah selepas masak dan sejukkan dulu


kita buat lapisan atas pulak yer..sebiji telor dan 1cawan gula (terpulang pd manis anda)..kacau sampai telo dan gula kembang


masukkan 1 cawan tepong gandum, 2 sudu makan tepong jagong, setengah cawan santan pekat, 1 cawan air pandan dan 2 cawan air, kacau sampai sebati, masukkan sedikit garam .


inilah adunan lapisan atas yang dah siap


tapis semasa masuk kedalam loyang dan INGATTTT!!!...cucuk dulu permukaan talam bawah dengan garpu untuk hasil lapisan yang cantik...ini petua yer untuk semua jenis talam, masukkan dalam pengukus dalam 5 minit barulah kita tuang lapisan atas dalam loyang sambil ditapis yer..kukus selama 40 minit



taraaaaaaaaaaaaaa....selepas disejukkan dalam 4 jam gitu dibawah kipas hehehe...nilah hasil talam labu yg dah siap...untuk hidangan para jemaah pak aji ku tuk kuliah ISRAK MIKRAJ malam ahad tu...cek buat mee hailam basah n koi ni ja...



nilah kuliah pak aku yg dibuat tiap malam ahad di beranda umah aku...huhuhu...sebab hujan ramai yg absent...tak kisahlah janji ilmu nye sampai tak kiralah berapa ramai jemaahnye pon...oklah...semoga angpa suma dapat berkongsi dengan resepi aku kali ni no...selamat mencuba..cam besa..masak dari hati masak dengan iman..syuka syukalah...jumpa lagi next entry..babaiiiiii

1 comment: