cuci dulu pulut tu bersih2..sampai air dia jernih dan rendam dlm 1/2 jam...sementara tu kukur 2 bj kelapa dan perah santan 2 kali...hasilnya mcm kat gambo tuh...
toskan pulut tadi dan masukkan dlm loyang..sementara tu panaskan kukusan...
masukkan garam dalam santan tadi dan masukkan santan dlm pulut..sukatannya mcm gambar di atas..tenggelam paras2 ja pulut dia...kukus selama 40 minit
ni la hasil pulut yg di kukus tadi...gembur2 kan dengan senduk..kukus dlm 10 minit lagi
keluarkan dari kukusan dan bahagikan kepada 2 loyang sebabnya kita akan tekan pulut tu jadi separuh je loyang tu..
tekan padat2 pulut tadi dengan masukkan kain tuala bersih dalam plastik...haaaaa senang la nak tekan kan sbb pulut masih panas....tekan padat2 sampai setengah loyang..sebab kita nak kepalakan dia lagi...bila dah padat cam kat gambar tuh..sejukkan dulu...
now...cara kita nak buat kepala ijau tu plok...ok bahan2 nye..2 biji telor ayam..3 senduk gula(terpulang pd manih kita..lebih pon x pa)..semangkuk air pandan..santan kelapa dan tepong gandum..
pukul telo tadisampai kembang...dengan wisk atau tangan je...bila gula dah hanco masukkan air pandan
camnilah hasilnye bila dah masuk air pandan...next..
untuk sukatan 2 loyang pulut tadi...cek guna 10 senduk tepung gandum...tgk betul2 senduk tu dan tepungnya rata sahaja yer..kacau sebati perlahan lahan sampai la adunan licin..kemudian masukkan 7 senduk santan tadi..santan mestila pekat yer..perahan yg pertama n kedua...lebih simpan peti es hokeyyy...kacau sebati...jgn lupa masukkan sedikit garam untuk lemakkan kepala tuh dan rasa sendiri kalau kurang manih tmbh gula...bila dah sebati ..tapis adunan ni dalam bekas yg lain..
nilah adunan kepala tadi yg dah di tapis ...siap untuk di kukus yer...
panaskan balik kukusan...masukkan pulut yg dah ditekan tadi ke dlm kukus dan masukkan adunan kepala hijau tadi...kukus dalam masa 45 minit...
taraaaaaaa...nilah hasilnya setelah 45 minit...sejukkan sementara sebelom di potong
jeng jeng jeng...bila dah sejuk...palagik...fotong lah kuih itu dan inilah hasilnye...huhuhu walaupon tak bapa nak serinye tapi tetap nmpk kuih serimuka bukan ckodok nigeria hahahaha...selamat mencuba...kalau x tau or nakkan penjelasan leh msg dlm fb ..kalo nak kuih ni dah abih la...hehehe senang ja kalau rajin dan ada kemahuan...practise make perfect...c u nexy entry ...bebaiiiiii
Wowhhh..ngancam gituuuu...patutlah makin berseri-seri jer nengok wajah adik kita sorang nih...asyik makan seri muka upanyerrr...hihihi...tq, sis ajor wat kuih ni step by step...den memang tak penah buat kuih tradisi yang satu nih...macam tak berapa nak reti jer...hikhikhik....ari ni den dah amik kursus jangka pendek kat dapor meletoppp ni maka hope hasilnya nanti meletooop la jugak ek...jangan meletop piuk pengukus sudahlah pasal kuih tak jadi...hehehe...enjoy giler nz duk memerap kat dapur Ainnur ni tau...kebetulan arini laptop nz tak me'nyawan' sempat la nak berkomen2 jap kat sini macam joyah becok jer...wakakaka...likeeee....di sinilah jiwa kita sebenor2nyerrr...kannnn???...enjoy ur blog...
ReplyDeletemekasih sis...cubalah..in sha allah jadik..x meletop lah piuk kukus tuh...kering air je hahahaha....lama dah tak buat so malam tadi buat nak abiskan pulut dalam bekas...next pojek in sha allah pulut panggang, koci kledek, badak berendam n buah melaka...kot kalau rajin la sis...hehehehe tu cadang2 je...tq sis lepaking kat bloq kite...muuwwahhh2
DeletePerghhh..menu dalam perancangan banyak tuuuu....buat2 nanti leh kita ngidu bau kat sini jer...ni pun nak try wat serimuka kalau jadi kang ikut resipi adik kita ni...haha...malam nanti kut buatnya...tengok keadaan huruf "R" dulu condong ker tegak...kehkehkeh...mesti la akan datang kat sini lepaking punyer...sini jer tempat yang ada nak melepak leh makan2, jamu2nyerr...ehehe...mesti kenyang punya...muahhhh to uuuu tooo...:)
ReplyDelete