sedetik lebih

ahlan wasahlan

halwa telinga

Monday, 21 October 2013

KASWI PANDAN vs CEKODOK NIGERIA...

asalamualaikum..ai tawan2.....berjumpa lagi kita dalam dapor meletop cik misha...hehehehe...mmm kali ni nak share dgn u ollss kuih tradisi plok...asyik lauk mauk je kan...resepi ni fresh lagi tau blom xpired coz baru mlm tadi membuatnye...alkisah dalam bas masa balik keje...mata pejam but hotak aku dah ligat memikir...aku nak buat kuih kaswi pandan...dah lama rasanya tak buat kaswi ni..agak makan taun jugakla semenjak pandan aku tu my pak aji tebang....huhhhhh geram gak rasanya....kang dia jugak yg oder nk mkn kuih2 manih..ketayap la ,,cara la..seri muka lah..bengkang pandan la...ok la for de pestime nih kita tengok peserta2 yg terlibat dalam acara kaswi pandan dulu yer...


nila miss pandan wangi n yg pendek2 tu daun pandan serani...u olls mybe x tau kan kegunaan daun tu benarnya memekatkan kaler ijau tapi x der bau..berbanding pandan wangi tu kaler kurang tp baunya wangi...haaaaa kalo makcik2 nak buat cendol selalunya dorang guna daun pandan serani tu la..kalenye memang ijo ko...haaaaa...kita blenderkan daun2 tu tuk dapatkan airnya


nilah hasilnya selepas di blender...


adunan yang dah siap...untuk kaswi pandan ni aku memang tak penah sukat sebab main agak2 je...huhuhu ramai dah mintak resepi kesian la plok...bih tu camna nk buat memang aku x reti nak sukat...bahannye tepong gandum..1 bj telor ayam...air...gula..garam skit dan air kapor..kuih kaswi ni kena letak air kapor dan inilah yg menjadikan dia kaswi or lompang...haaaaa....gula tu terpulang pd manis kita lah...


setelah pengukus kita panas..tapis adunan yg telah di blend tadi ke dalam loyang ni..kukuslah sehingga masak huhuhu agak2 1 jam gak la


inilah hasilnya setelah kaswi masak..sejukkan sebentar sementara aku memarut kelapa...untuk tahan lama..kelapa parut yg putih tu kita kukus la dalam 5-8 minit...supaya x basi...huhuhu ok masa untuk memotong dan melumurkan kelapa jeng jeng jeng..


nilah subuh2 adam dlm kui 5 pagi aku dah memotong...nak bawak g opis benarnya..n sempat jugaklah menapau kat my bff si junainah pg tadi...ok da siap...next menu is


dok dalam kalut2 nak prepare kaswi..tiba2 my pak aji dgn lemah gemalai mai dapoq...aku dh nmpk dah pisang ni...dlm hati dah bedetik...ni mesti umpan nih...hehehehe dah tau dak..las2 dia minta wat cok kodok...huhuhu malehnye lah nak wat kuih x mencabar minda nih...ecehhhhh...haaaa nak derhaka ke..apa pon masak dari hati..masak dari iman..suka suka suka hatilah aku nak buat apa...so u olss nmpk ..kenai ke pisang ape tu...huhhhh hampeh...mkn pisang tau...berangan jap lah...


 inilah ghopenye setelah di adun....ala...korang pon tau kan kuih tradisi yg fofuler sangat nih...


haaaaa dah molattttt2 terjun dalam kuali...


nilah hasilnye..ckodoq pisang ala nigeria...hahahahaha golap sangat aih...bantai la janji my pak aji enjoy that meal....ok la ni saja 2 resepi yg sempat i settlekan mlm tadi...c u next entry..bebaiii...masak dari hati masak dari iman...suka suka suka hatilahhhh

2 comments:

  1. Mak oiii...seram jer nama cekodok tu sis ainnurrr....hehehehe...tapi kaswi pandan tu macam sedap jer kan...mesti wangi giler...nz suka kuih ada daun pandan n kaler ijau2 gituuuu....favourite tuh...nz ada resipinya tapi tak pernah test lagi...nanti2 nak try...sis...buanglah tulisan robot kat komen nih...payah nak masuk komen tau....matikan tulisan tu..gi kat setting...:)

    ReplyDelete
  2. hahahahaha....adoiiiii tulisan robot??...ye ke..adoihhhh...nanti kita tanya sifu kiter k...apa2 pon tq jengok2 k...sayang sis mmuuwaahhhh...CTNurza

    ReplyDelete