haaaa...sebelum masak daging tu...korang kenal tak apa yg ada dlm besen aku tu?...sebelah kiri tula terung beras, n belah kanan tu cik bilis..agak2 u olls apa yg aku nk masakkan dorang ber2 tuh...hahahaha...serpriseeeee...ok next..
nilah daging yang dah ado dlm kuali ku bersama jariang...den wat masak lomak minang jariang + daging..nilah feveret my pak aji...huhuhu...masak lomak minang ni selalunya memang podeh dan resepinya cili api halia lengkuas kunyit idup bwg merah dan santan pokek(pekat)...hahaha 1 lagu bahannya adalah buah keras n lado itam...masak minang wajib hado buah kerass..almaklomla jiran2 kanan kiri aku ni semuanya MINANG belako...tu yg aku cedok skit resepi2 dorang nih...so sementara nunggu daging tu ompok...next...
taraaaaaaaaa....my next menu...nasi dagingggg...nak ngabihkan stok daging tu kan...dgn pantasnya sambil menyiang2 ikn bilis terus menyala mentol palo den..palagik..rendam beras basmati n siap kan lah bahan2 tumisannya...so..mula2 masukkan bahan2 tumis
ni lah ghopenya nasi yang dah dimasukkan air rebusan bersama daging2 nye...kali ni aku menngunakan beras basmathi jasmin pusa...sumanya nak abiskn stok2 lama je....ok biarkan nasi mendidih dan masak
ni la nasik yg masih dalam piuk ...kita kasik kembang sikit lagi sebelum dihidang k...ok nilah menu2 satu persatu...
masak lemak cili api daging+jering
terong beras goreng belacan bersama ikn bilis
air asam kerisik....hahahahaha orang2 belah utara memang femes la dengan ayaq asam ni...depa akn makan dengan nasi daging...memang maveles...antara bhn2nya..cili api,bawang besar,tomato biji,kerisik,belacan,air asam,tomato sos dan garam n gula n perahan lemon sikit kalau nk masam...n de last contesten....jeng jeng jeng..
haaaaa nendialah menu utamanya....nasi minyak daging....yg dimakan bersama ayaq asam kerisik dan juga lauk2 tambahan tadi iaitu masak lomak cili api jariang dan juga terung beras goreng belacan...meh kita tengok gambaq jemaah nye...heheheh
haaaa..meriah kan menu cik mishah ni ish ish ish...masak dari iman ..masak dari hati..syuka syuka syuka hatilah nak habiskan stok daging korban....ok selamat menjamu mata...c u next entry..bebaiiiiii
arghh menu kak semua sedap. suka air asam kerisik tu. Makcik org utagha dia selalu buat, tomato banyak dlm tu dapp
ReplyDeletehahaha eka...belah utagha menu suma sdap2..tambah org bendang..pagi2 tanak pulut n nyok kukuq...nasik paneh ngn gulai...ikan sepat masin..ikan wadik...aikkk...kulaan plok hahahah
DeleteHuhuhuhu...kecor air liur den camgini mak aiiiii....sedih tak dapat makan gulai daging jering tuh...yang paling sedih lagi terung belacan tuh...aishhh kalau ngan belacan tak makan lauk lain dah takper...akak ngadap satu2 tu jer dah cukup dah deq non oiiii...ehehehe...rajin betoi cik adik kita sorang nih...ni yang geram nih duk jejauh tak boleh nak ngendeng baunya pun...hahaha...rasa nak tambah muncung jer gi sini bagi bau tu mengenyangkan...ahaha...pe pun memang bestlahhh...like..like...likeeee..kalau chef Ammar rasa ni gerenti dia ambik sis kita jadi second Chef pulak nih...hihihi....nak ghasa...nak ghasa...nak ghasaaa...meroyan jer perut kalau tak dapat nih...:D
ReplyDeleteCT Nurza....hahahahahaha lawak la sis nih...adeiiii....are are are...bio beno la nk jd 2nd chef ammar huhuhuhuhu takot mak nok...tq sis sudi mai jengah blok kiter nih...jauh2 bawa bahgia la sis...dekat di hati tau....
ReplyDelete