aku menuntut koi ni dari cik mah..orang kedah,jiran kak aku kat segamat nun..memang best koi dia ni..ok yang aku buat ni 2 kampit tepung beras cap teratai, 3 cawan gula merah, tapi jangan penuh cawan tu ok..kurangkan 2 inci dari atas ssebabnya kalau penuh nanti koi tu manis sangat, kalau u ols nak buat sekampit so sukatan dia 1 setengah cawan ja gulanya
sukatan santan dia pon sama ngn gula ok..kalau 3 cwn gula merah, makanya 3 cwn santannya, kalau sebeg ja tepong 1 setengah cawan santan dan paras sukatan gula n santan kena sama jugak tau..maksudnya kurangkan 2 inci dari atas cawan. Masak santan n gula sampai mendidih dan buh 1 sudu kecil garam
masukkan tepong beras cap teratai (cap lain kurang elok) 2 kampit dan campoq 3 sudu makan tepong gandum..untuk hasil yg lebih cantik n besarang dalam dia
bila santan dan gula dah masak..tuang dalam tepong panas2 yer..jangan tunggu sejuk...panas2 berasap tu terus masukkan dalam besen tepong dan jangan lupa tapis
kacau adunan tepong tadi sampai jadi lembut, rata dan sebati macam dalam gambar di atas..bila dah jadi doh camtu baru leh kita peram berapa lama pon tak pa..selalunya kalau bancuh malam, sok pagi baru goreng, tapi untuk kali ni aku peram 2 jam ja..bancuh kui 6.30 petang, siap maghrib, pas solat maghrib aku start menggoreng..
ni hasilnya lepas kita sejukkan..nampak tak adunan tepong yang gelap sikit tu yang asal..dia agak keras sikit..so kita lembutkan je dengan air suam, uli semula tepong tadi sambil tuang air suam sedikit sampailah adunan jadi lembut semula
haaaaaaa...macam nilah tekstur adunan doh tadi setelah kita uli balik dengan air suam, bila tekan dengan jari lembut,haaaaa sesuailah untuk digoreng, buat bulat2 untuk kita tempekkan adunan tu..
adunan bulat2 tadi kita golekkan dulu dalam mingay dan baru kita leperkan dan buat lubang ditengahnya..terpulangla nak buat lubang 2 ka 3 ka..tapi aku suka buat kecik2 lubang 1 ja baru la rangup n crispy
ok..now teknik menggoreng..minyak kena betul2 panas..kalau tak coq peneram kita tak masak dan dia leper..nak tahu jadi ke tak..bila kita goreng koi kita timbul macam dalam gambaq tu haaaaa tu kira ok la tu...hahahaha kuali tu kuali 4 generasi tau dari moyang aku sebabtu lah dah jadi negro huhuhu, sentai kot tepi tengah pon dok lagu tu gakla...satni ada yag kata koli aku hitam legam bekarat ni sure malaih sentai..hahahaha
jengjengjeng...nilah hasilnya koi coq peneram ceq..senang ja bahan2 n caranya, cuma kadang2 kita tak jumpak dengan org yg betui2 pakar n teknik2 khas dia...TIMAKASIHLA kat CIKMAH yg sudi ajaq cek buat koi ni...mahai oooo pakar dari guaqcempedak mai ajaq cek...sangat2la rangup n sedap bila makan time panaih2...gambaq ni dan aku snap setelah gorengan yg ke 4 sebab gorengan yg 123 dah di songlap oleh ank2 buah n cucu2 aku yg kecik2..hahahah..cam besala...masak dari hati masak dengan iman dan penuh kasih sayang...sapa2 yg cuba kalau jadi reply2 la kat ceq no..sonok apa kita sharing2..bleh la buat nak dekat ghaya dah ni...selalu dok beli jekan..mana tau dapat resepi ni leh buat sendiri ok u olss...salam sayang dari dapoq meletops ceq..slamat mencubaaaa....bebaiiiii
Assalammualaikum
ReplyDeleteKelmarin 1st time kak try buat (resipi lain) TAPI teramat2 sedih la.....jadi keras mcm batu. Tak jadi bentuk langsung!!! Bila goreng dia jadi hancur. Kenapa ye? Siap kena perli dgn hubby...huhu
waalaikumsalam...ya allah kak..baru perasan komen akak nih...mmm tahla kak macammna resepi akak tuh...saya ni pun menuntut dari org kedah jiran kakak saya..resepi kuih ni macam2..kadang dah kita buat ikut seratus peratus pun tak jadi ..saya pun camtu kak...buat byk kali gak...hehehe
DeleteSaya dah kaji kenapa keras bila kita buat kuih ni. Saya dulu camtu jugak.. rupanya masa kita uli doh cara tak kena. Ada teknik dia. Hahaa...baru belajar gak 😄
DeleteMasa 1st time buat kuih ni dulu tak jadi. Keras. Haha..😄
ReplyDeleteSekali jumpa resipi ain ni ade letak santan masa cairkan gula...
Baru jadi.
Rahsia paling berharga tu kot! Haha.. thankyou share.
Apa2 pun, jangan putus asa. Cuba dan cuba. Mana tahu dari kemahiran masak kuih ni bole buat duit kan 🤗