sedetik lebih

ahlan wasahlan

halwa telinga

Monday, 24 February 2014

KUDAP2 - LIDAH JIN KU YG KEMBANG

asalamualaikum my silentreaders....hahahahha...ari ni nak tunaikn janji semalam....aku nk share ngn angpa suma 1 lagi resepi nih...selalu time raya, orang kawin akan adalah kudap2 nih...ada yg panggil lidah jin..ada yg panggil lidah buaya n ada yg panggil kauih kapal terbang...huhuhu alkisah benaqnya aku tak suka sangat kuih ni....sebab yg selalu aku beli n makan suma keras2 n manis...not my taste la senang cita kan...tapi...aku tertarik dgn 1 resepi koi yg sama tapi lain skit bentuk dan rasanya...betul2 rangup dan crispy..tak bapa manis n cantik...sesuwei sangat wat tuk hantaran....haaaaaaaa...angpa mesti tak leh imagine kan what im toking about...kali ni aku mencabarkan skill aku tuk membuat kuih ni hasil dari menuntut ilmu dengan si faizah..pembantu taska aku...sangat2 mencabar tapi hasilnya amat2lah berbaloi...jom kita tengok..


kita perlukan tepong gandum, santan kelapa..garam..tepong beras..minyak masak dan pewarna..tuk percubaan pertama ni aku gunakan separuh beg tepong gandum je k


































separuh tepong gandum dibancuh dengan santan sampai jadi doh lembut ye..jgn terlalu lembut dan jangan terlalu keras..sedang2 lembut je..uli la dalam 20 minit dan bahagikan kepada 3 bahagian untuk kita warnakan




















bila dah warnakan...kita bahagikan doh tu pada 3 bahagian lagi yang kita panjangkan sedikit seperti dalam gambar ye..simpan sebentar dalam 20 minit..lepastu keluarkan doh tadi dan kita canai nipis nipis yer..buat seperti dalam gambar..



















bancuh tepong beras dengan minyak sehingga menjadi adunan yg cair...tujuannya sebagai gam untuk kita lekatkan adunan doh nipis tadi yer...sapu gam  atas adunan nipis doh warna tadi sampai ke hujung yer



















gulung doh yg dibubuh gam tadi sampailah kehujung dan kelim lipatan terakhir ketat2 dan kemas2 yer..kalau tak ketat n rapat masa goreng nanti dia akan terbukak..buat benda yg sama pada semua doh dan susun dlm bekas spt dlm gambar



















ambil 1 doh yg dah di gam kemas tadi dan potong dlm anggaran tebal 2 inci..leperkan sedikit dan gelek 2 kali ye..maksudnya tak tebal tak nipis mcm dlm gambar tu..buat tuk suma doh tadi sampai habis





















susun dalam talam doh yg dah digelek leper tadi dan sedia untuk digoreng..api yg sederhana masukkan sekeping dahulu..balikkan sekali dan cuit dengan sudu atau garfu lipatan ditengahnya tu..bukak sikit dan automatik dia akan kembang macam dalam gambar tu..haaaaaaaa lawa tak...kembang tak...time ni aku punyala xcited giler kot....bila minayk dia dah senyap maknanya doh kita dah masak..dengan warna yg masih terang kita angkat dan toskan...




taraaaaaaaaaaaa....nilah hasilnya koi lidah jin or lidah buaya ku yg kembang setaman...cantik takkkk....bila dah goreng semua doh..susun dalam talam dan snowkan dia ngn gula icing....cantikkan...masa ni jiwa aku sangat2lag berbunga bunga...punya seronok sebab cantik dan rasanya sangatlah rangup...sesuwai dijadikan hantaran kan...mmmmm....setengah beg tepong gandum sampai 2 jam aku buat...punyalah sakit pinggang sebab aku masak dapor dibawah...tapi sangat2 berbaloi walaupon tekniknya renyah dan cerewet..bangga sebab berjaya buat kuih ni...yeyeyeyeyey tq n kredit to faizah yg sudi ajar acu buat kuih ni nnti acu upah k...haaaa aku zoomingkan lagi gambonye bagi angpa jeles...



mmmm...selamat mencuba bagi yg sudi nak terai n cabaq bakat diri..silakan..aku tak kedekut tuk kongsi dgn angpa...ikut step tu pelan2 in sha allah akan berjaya....janji tekad dan nekad dan cekal dan sabaq..sure jadi....ok...cam besa masak dgn kasih sayang na c u next entry..bebaiiiii

5 comments:

  1. Eka pon suka, tapi kalu beli, mesti keras. Suka opah buat. Sedapp

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cik Puan Eka....resepi akak ni rangop sangat....tak keras sbb akak pon tak suka yg keras....cubalah eka...huhuhu

      Delete
  2. Salam tuan umah...adoiii...memang teruja tahap meletoppp gak duk tengok gambar kuih ni...apesal cantik sangat??? tuh belum diberi rasa lagi...mau sebalang duk ngadap jer selagi tak abis kut??ahaha...resipinya guna santan eh?..patutlah sedap kut?..tak sabarnya nak try..thanks share resipinya...hehehe...kalau tak jadi cun gini malang sungguhlah kan???...dah buat nanti kita letak kat blog...tu pun kalau masih ada rupanya...ehehe...ok, tataaa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. CT Nurza...sis...teraila...ikut je step2 tu kayuh pelan2 in sha allah jadik...aah boh santan...tak yah sukat pon...boh santan n garam uli je sampai jadi doh...ok...cayok2 sis

      Delete
  3. Ainnur....dah terai buat dah...ayooo yooo...tak jadi rupa....frust nonggeng...apesal cik adik kita buat cun sangat nih....kita buat menggelek beriya2 dohnya sampai masuk kat kuali tak mau mengembang pulak...wakakaka....lastnya masuk tepung dalam tong sampah abis citer...tunggu mood lain datang pulak nanti baru ngetest...tak tau step apa yang jari ni buat rupanya tak berseni langsung...:)

    ReplyDelete