kita perlukan tepong gandum, santan kelapa..garam..tepong beras..minyak masak dan pewarna..tuk percubaan pertama ni aku gunakan separuh beg tepong gandum je k
separuh tepong gandum dibancuh dengan santan sampai jadi doh lembut ye..jgn terlalu lembut dan jangan terlalu keras..sedang2 lembut je..uli la dalam 20 minit dan bahagikan kepada 3 bahagian untuk kita warnakan
bila dah warnakan...kita bahagikan doh tu pada 3 bahagian lagi yang kita panjangkan sedikit seperti dalam gambar ye..simpan sebentar dalam 20 minit..lepastu keluarkan doh tadi dan kita canai nipis nipis yer..buat seperti dalam gambar..
bancuh tepong beras dengan minyak sehingga menjadi adunan yg cair...tujuannya sebagai gam untuk kita lekatkan adunan doh nipis tadi yer...sapu gam atas adunan nipis doh warna tadi sampai ke hujung yer
gulung doh yg dibubuh gam tadi sampailah kehujung dan kelim lipatan terakhir ketat2 dan kemas2 yer..kalau tak ketat n rapat masa goreng nanti dia akan terbukak..buat benda yg sama pada semua doh dan susun dlm bekas spt dlm gambar
ambil 1 doh yg dah di gam kemas tadi dan potong dlm anggaran tebal 2 inci..leperkan sedikit dan gelek 2 kali ye..maksudnya tak tebal tak nipis mcm dlm gambar tu..buat tuk suma doh tadi sampai habis
susun dalam talam doh yg dah digelek leper tadi dan sedia untuk digoreng..api yg sederhana masukkan sekeping dahulu..balikkan sekali dan cuit dengan sudu atau garfu lipatan ditengahnya tu..bukak sikit dan automatik dia akan kembang macam dalam gambar tu..haaaaaaaa lawa tak...kembang tak...time ni aku punyala xcited giler kot....bila minayk dia dah senyap maknanya doh kita dah masak..dengan warna yg masih terang kita angkat dan toskan...
mmmm...selamat mencuba bagi yg sudi nak terai n cabaq bakat diri..silakan..aku tak kedekut tuk kongsi dgn angpa...ikut step tu pelan2 in sha allah akan berjaya....janji tekad dan nekad dan cekal dan sabaq..sure jadi....ok...cam besa masak dgn kasih sayang na c u next entry..bebaiiiii
Eka pon suka, tapi kalu beli, mesti keras. Suka opah buat. Sedapp
ReplyDeleteCik Puan Eka....resepi akak ni rangop sangat....tak keras sbb akak pon tak suka yg keras....cubalah eka...huhuhu
DeleteSalam tuan umah...adoiii...memang teruja tahap meletoppp gak duk tengok gambar kuih ni...apesal cantik sangat??? tuh belum diberi rasa lagi...mau sebalang duk ngadap jer selagi tak abis kut??ahaha...resipinya guna santan eh?..patutlah sedap kut?..tak sabarnya nak try..thanks share resipinya...hehehe...kalau tak jadi cun gini malang sungguhlah kan???...dah buat nanti kita letak kat blog...tu pun kalau masih ada rupanya...ehehe...ok, tataaa.
ReplyDeleteCT Nurza...sis...teraila...ikut je step2 tu kayuh pelan2 in sha allah jadik...aah boh santan...tak yah sukat pon...boh santan n garam uli je sampai jadi doh...ok...cayok2 sis
DeleteAinnur....dah terai buat dah...ayooo yooo...tak jadi rupa....frust nonggeng...apesal cik adik kita buat cun sangat nih....kita buat menggelek beriya2 dohnya sampai masuk kat kuali tak mau mengembang pulak...wakakaka....lastnya masuk tepung dalam tong sampah abis citer...tunggu mood lain datang pulak nanti baru ngetest...tak tau step apa yang jari ni buat rupanya tak berseni langsung...:)
ReplyDelete