rendam semalaman beras nasi dagang dan kukus selama 1 setengah jam...sementara itu sediakan bahan2 nasi bawang merah dan halia yg dihiris nipis beserta halba. Bukak pengukus selepas setengah jam dan siram air panas bagi mempercepatkan beras tu lembut ye dan kukus lagi. Kacau sesekali beras tu agar sekata masaknya.
bila beras tu dah agak lembut angkat dari kukusan dan masukkan dalam besen lain. taburkan halba. masukkan santan yg telah dimasak beserta bawang dan halia tadi. campurkan gula dan garam secukup rasa dan tuang kedalam nasi tadi. Kacau sampai rata dan sampai nasi tu lembut yer. Sukatan santan yg aku guna sekilo beras sekilo santan dan tuk kali ni aku masak sekilo setengah beras dan santannya aku lebihkan skit dekat 2kilo...baru dia lemak dan sedap huhuhu.Kacau lagi dan lagi sampai lah nasi tu lembut yer.
bila dah lembut kita kukus sekali lagi supaya nasi dagang ni tak cepat basi dan tahan lama .Kukus dalam masa 20 minit lagi dan bolehlah diangkat yer. Jom kita tengok bhn tuk gulainya pulak.
mmm kali ni aku gunakan 3 eko ikan tongkol/kayu/tuna/aye...hahahaha nama nye je lain ikan nye sama jer..yg cantiknye kita gunakan tongkol itam sbb isinye keras sikit tapi my pak aji dah beli tongkol putih..so aku masak jelah kan kan kan..rebus sekejap ikan tu dengan asam keping dan garam yer..jgn lama sangat hancor plak ikan tu...ok untuk kari ni aku masak style aku..bhn2 nyer cili kering bawang merah bwg putih halia dan lengkuas..blender semua bahan di atas dengan sedikit jintan manis.
tumis bahan blender tadi sampai garing...tambahkan 3 sudu besar rempah kari nasi dagang yg aku kirim dari kakak opis aku gak...rempahnya tak ade cap apa2 pon..
bila rempah dah garing masukkan sekilo santan pekat..aku tambah lagi sekotak kecik santan segera k..masukkan juga kerisik dan gula kerek (terpulang pd manis kita) dan juga sekeping asam keping..biar mendidih sebentar baru masukkan isi2 ikan yg dah direbus tadi beserta cili api..biarkan sampai ikan betul2 masak dan jgn lupa perasakan garam sekcukup rasa k
ni bahan tuk serundingnye...sesuko hati aku jer kan nak boh bahan2nye...bioler ni style aku hokkey...kelapa parut kita goreng tanpa minyak sampai kuning yer..kemudian bahan2 lain bawang merah serai dan lengkuas. potong semua bahan2 tu dan kita tumbuk sampai lumat k...jangan malas kalau nak sedap huuuuhhhhhh..
tumbuk kesemua bahan2 kering tadi sampai lumat yer...las sekali tumbuk juga kelapa tadi dan kalau ada gula kerek tumbuk sekali. gaul kesemua kelapa tadi dan perasakan dgn garam dah siap.ok semua dah siap n acarnya cam biasalah timun bawang cili merah potong nipis dan perasakan dgn sedikit cuka makan dan garam gula yer..
taraaaaaaaaaaa....nilah ghopanya my nasi dagang versi aku yg dah siap...alhamdulillah sempat menjamu tetamu dari ipoh....tak taulah sedap mana tapi dorang menambah nambah..(lapaq kot benaqnya hahaha)....aku up lagi dengan kopok goreng ...agak rumit dan lambat prosesnya tapi disebabkan semangat nak buat jugak n sabar akhirnya aku lepas cabaran membuat ns dagang yg pestime benonye..hahaha b4 ni tau je caranya2 melalui teori dan semalam aku realitikan dan sempat jugak bawak ke opis sikit ari ni tuk menjamu kawan2...alhamdulillah....tumbs up dari kawan2...ntahla aku ni kalo dh masak dah tak tau rasa dah...syukur je sebab tgk member menambah nambah...huhuhu...ok jumpak lagi entry kuih lepas ni yer...cam besa masak dari hati masak dgn iman masak dgn penuh kasih sayang....c u next entry ..bebbaaiiiii
No comments:
Post a Comment