sedetik lebih

ahlan wasahlan

halwa telinga

Sunday, 16 February 2014

TUMPI KACANG HIJAU

asalamualaikum.....jumpa lagi my silent readers....kali ni nak share dgn angpa suma menu kudap2 yg dah lama aku teringin nak buat...alkisahnya kudap2 ni arwah maklong aku dulu yg paling terer buat...huhuhu menyesal pulak tak menuntut betul2 masa dia hidup...so cari punya cari dapatlah aku resepi ni live dari si fizah..pembantu taska aku ni....kabonya terer bab tumpi n peyek ni...xcited gila aku blajo ngn dia n inilah bahan2nya..








kacang hijau yg direndam selama 4 jam...seeloknya di rendam semalaman sampai kulitnya tertanggal..tepong beras, tepong ubi, santan kelapa, cili padi, bawang putih, udang kering,jintan manis, telor 2 biji dan daun 
limau purut (terpulang..ni daun feberet aku)..


masukkan setengah peket tepong beras dan 1 senduk tepong ubi


blender bahan kering tadi termasuk telor dan masukkan dalam tepong..kacau sebati dan masukkan santan dan air

nila ghopanya bila masukkan santan dan air..kacau sebati..


gunting daun limau purut tu kecik2 dan boh garam n perasa sesedang rasa..kalau tak pedas tumbuk cili api dan masukkan je dlm adunan tuh....adunan tepong tu pekat mcm tu yer ..terang kat senduk adunan tu...


masukkan dalam mangkok lain dan kacang ijau tu....test dulu kepekatannya yer....kalau tebal masa goreng tu tambah skit air k...


tuang dgn senduk tepi kuali...dan siram dgn minyak panas supaya tertanggal masuk dlm minyak..goreng sampai garing dan kuning keemasan


taraaaaaaa....nilah hasil tumpi kacang hijau yg dah siap aku goreng...my feberet kudap2 tuk layan mu jebat...hahahahahha...adoiii meghoyan sungguh la ngn jebat nih....k lah selamat mencuba yer kawan2...masak dari hati masak dengan iman dan masak dgn kasih sayang....bebbaiii...

5 comments:

  1. Sedapnyerrrrrr....my fav niiii...dah lama tak buat...adoiii kecur lak liurku ini tengok kuih sedap gini....wahai adinda...buatlah karipap pusing lak nak tengok camana....kita buat tak menjadi...adoiiihaiii...apa tak kena tahlah...hehehe...tak berpusing bila dah goreng...camana tu..

    ReplyDelete
  2. CT Nurza ..hahahahaha haddoiiiii....nanti2 la sis ye...tak minat sgt kipap pusin sebab selalu keras..nanti kite menuntut dekat makngah kite yer...kalo kipap tu tak pusing sis jela yg pusin sampai penin...hehehe papa pon tq sis sudi singgah dapoq kiter..mmuuwwaahhh

    ReplyDelete
  3. fuhh akak punya resepi semua fav eka. Sedap2 lak tuu

    ReplyDelete
  4. hai sis.tak perlu letak kapur ke sis..santan air dn kcg hijau anggaran brp yer sukatan tu

    ReplyDelete