rendam kcg ijau dlm 2 genggam...bia setengah jam..toskan
goreng kacang tadi tanpa minyak sehingga garing dgn api yg sederhana..
gelek kacang dengan anak batu tujuan untuk memisahkan kulit dari isi....selepas itu tampi kacang ini agar kulitnya terpisah
setelah ditampi seperti gambar di atas..basahkan sekali lalu kacang tadi dlm penapis..keringkan sebentar dan sedia untuk di blender dlm blender kering
tapis hasil blender tadi...dan blend lagi kacang yg kasar hingga menjadi halus dan tapis sehingga habis kacang tadi
inilah hasil kacang yg dah siap ditapis selepas di blend..letak ke tepi dulu yer
untuk membuat dohnya kita gunakan TEPONG PULUT dan 1 sudu tepong gandum yer..bancuh dengan air dan sedikit garam hingga menjadi doh yg lembut
nilah ghopenye doh yg dah siap diuli lembut...proses menginti yer...inti yg kita guna adalah inti kelapa manis macam inti koci arituh
bulat2 kan adunan tadi dan intikan macam kita nak buat cucur badak tu...sementara tu panaskan air dalam periuk tunggu hingga mendidih..nmpak tak suci bersih kuih tu kan...
masukkan tepung yg dah siap inti tadi ke dalam air mendidih...tunggu sehingga doh timbul di permukkan periuk...dah masak la tu..angkat dalam penapis..nampak tak dalam penapis tu suci dan dara lagi kan...hehehehe
dari suci dan dara tadi kita bedakkan dia ke dalam kacang blender tadi dan salutkan lah kesemua tepong yg dah masak tadi...huk huk huk siankan...bedebu semuanya...hahahah camne nk buat dah gitu hukumannye
taraaaaaaaaaaaaaaa....nilah dia kuih abok-abok/tepong gomak atau aku derhakakan namanye menjadi SUCI DALAM DEBU...pada kawan2 yang nak mencuba dialu alukan...semoga dapat menjadi salah 1 menu dalam hidup kalian dan menambahkan lagi skill masakan kuih muih...seperti biasa..masak dari hati masak dengan iman ..syuka syuka syuaka hatilah aku nak masak apa pon...c u next entry,....bebaiiii
wah bestnye resepi tq ye nak cuba...
ReplyDeletetq nor zalina...dah cube ke..tq sudi singgah bloq ni k
Delete