sedetik lebih

ahlan wasahlan

halwa telinga

Thursday, 7 November 2013

SUCI DALAM DEBU VS TEPONG GOMAK

ASSALAMUALAIKUM.....cakkkkkk...jumpa lagi kita dalam dapoq meletop cek ni.....ish ish ish...tima kasih la coz sudi menjadi pengintai setia...sekadar menjamu mata..berkongsi resepi..mudahan pahala cek sampai merata rata alam...mmm bukan nak tunjuk kehebatan pon..tak pandai mana tapi sekadar melayan hobi sendiri di samping berkongsi ilmu sedikit sebanyak yang cek tau...ok lah x moh crita pjg..ari ni cek nak share 1 lagi resepi kuih lama yang senang sangat nak buat...korang penah dengaq ka tepong gomak atau abok -abok.....ari ni cek nk ajaq buat kui ni la..meh kita tgk step by step..oohhh bebehhh...mula2 kita buat bedaknya dulu..kalau kat kedai or pasar mlm tu dorang bedak dgn tepong kacg ijau je....boleh jugak..tapi goreng tanpa minyak dulu tpong tu sampai dia jadi ringan la..kemudian tapis k...tapi yg stail aku ni cara tradisional...dolo2 mana la ada tepong kacang ijau yg segera kan ..so kena la buat yg ori..ok jom kita tgk ...


rendam kcg ijau dlm 2 genggam...bia setengah jam..toskan


goreng kacang tadi tanpa minyak sehingga garing dgn api yg sederhana..


gelek kacang dengan anak batu tujuan untuk memisahkan kulit dari isi....selepas itu tampi kacang ini agar kulitnya terpisah




















































setelah ditampi seperti gambar di atas..basahkan sekali lalu kacang tadi dlm penapis..keringkan sebentar dan sedia untuk di blender dlm blender kering



tapis hasil blender tadi...dan blend lagi kacang yg kasar hingga menjadi halus dan tapis sehingga habis kacang tadi


inilah hasil kacang yg dah siap ditapis selepas di blend..letak ke tepi dulu yer


untuk membuat dohnya kita gunakan TEPONG PULUT dan 1 sudu tepong gandum yer..bancuh dengan air dan sedikit garam hingga menjadi doh yg lembut


nilah ghopenye doh yg dah siap diuli lembut...proses menginti yer...inti yg kita guna adalah inti kelapa manis macam inti koci arituh



















bulat2 kan adunan tadi dan intikan macam kita nak buat cucur badak tu...sementara tu panaskan air dalam periuk tunggu hingga mendidih..nmpak tak suci bersih kuih tu kan...



















masukkan tepung yg dah siap inti tadi ke dalam air mendidih...tunggu sehingga doh timbul di permukkan periuk...dah masak la tu..angkat dalam penapis..nampak tak dalam penapis tu suci dan dara lagi kan...hehehehe


dari suci dan dara tadi kita bedakkan dia ke dalam kacang blender tadi dan salutkan lah kesemua tepong yg dah masak tadi...huk huk huk siankan...bedebu semuanya...hahahah camne nk buat dah gitu hukumannye




























taraaaaaaaaaaaaaaa....nilah dia kuih abok-abok/tepong gomak atau aku derhakakan namanye menjadi SUCI DALAM DEBU...pada kawan2 yang nak mencuba dialu alukan...semoga dapat menjadi salah 1 menu dalam hidup kalian dan menambahkan lagi skill masakan kuih muih...seperti biasa..masak dari hati masak dengan iman ..syuka syuka syuaka hatilah aku nak masak apa pon...c u next entry,....bebaiiii

2 comments: