sedetik lebih

ahlan wasahlan

halwa telinga

Wednesday, 27 November 2013

SEPAT MASAK CUKA / KACANG KUDA BEREMPAH

assalamualaikummmm....pahabaq sumaaa...aghini cek nak gegaq bloq cek lagi dgn 2 menu yg simple mimple ja....hahahaaa....nak meriahkan bloq cek ni  benaqmya menu ni dah lama buat..cuma x dan nak tulih ja ..so aghi ni ada masa nak celah sat..ok menu hat mula cek tunjuk ikan sepat masak cuka....mmm u ollssss yg x makan ikan sungai ni tersangat lah ruginyer..selalu ikan sepat ni aku buat wadik or pekasam...org banjar punya pekasam wadik...so jom tengok bahan bahannye k



















nila ghope ikan sepat yg dah siap siang n garam kunyit n dah goreng pon....utk masa cuka ni ikannya kena goreng garing dulu yer...


antara bahan2 tumisnya ialah bawang merah putih halia, bawang besaq, cabai merah dan ijau serta halba campor...rempah halba campoq ni terdiri dari bj halba jintan putih dan bj sawi...




















tumis bahan2 tadi hingga layu dan garing yer...


masukkan air dan ikan goreng tadi serta cuka....cuka tu sampai naik rasa masam lah dan jangan lupa garam dan gula yer..biar mendidih sekali dan angkat



camnilah menu yg dah siap..selalunya masak cuka ni nk lagi sedap kena semalaman dulu baru mesra rempah2nya...kalau nak mkn tengahari, petang sebelumnya dah masak baru besttt...ok selamat mencubaa..

ok kite pegi plok resepi sempoi yg kedua...mmm nak citerla skit kan...asalnye resepi kedua aku ni lebih stok dlm peti ais...kacang kuda n kacang tanah lebih buat asyura...dah lama dlm peti ais..so aku pon terpikir nak membukak hijab2 selera kat rumah aku ni..teringat la plok kcg kuda berempah dkat hospital GH belah belakang dulu2 la..ada mamak ni jual..sedap kot melayan so pangai aku ni kalau aku suka sesuatu makanan tu aku akan xplore terjah sampai akar umbi apa bhn2 yg dia guna haaaaaaaaaaaa....so bila belek2 n rasa2 aku tau dah...ok ari ni aku nk share dgn u all kacang kuda berempah...


ni la ghope kcg kuda n kcg tanah skit yg hado dlm peti es lebihan wat bubuq syura rituh...


nila bahan2 penumisnye...bawang besar, putih skit, cili kering, daun kari, sikit rempah kari, biji sawi n jintan manih....haaaaaaaaaa aku bab merempah ni memang la xcited skit...suka kalau memilih rempah ratus ni...nampak tak kalerfull of variety dia..ceria n teruja oooo nak masak...hehehehehe ok next


tumis biji sawi n jintan dulu ye...bla dah garing skit baru masuk bawang n yg lain2...


tumis bawang cili kering n daun kari sampai layu


masukkan rempah kari tadi beserta garam dan perasa dan tumis hingga rempah garing


akhir sekali masukkan kacang kuda tadi dan gaul rata


inilah ghopenya kacang kuda yang siap di goreng tadi...selamat mengkudap yer..cam biasa masak dari hati masak dengan iman syuka syuka syuka analah nk masak apa pon...hehehe jumpa next entry..bebaiiii

3 comments:

  1. Mcm sedap je masak cuka. Eka tak penah makan masak cuka ni kak

    ReplyDelete
  2. teraila eka...urang banjar ni feberet la masak cuka atau masak taucu...sedap tau...

    ReplyDelete
  3. Sedapnyer kacang kuda tuhhh...tambah lak musim ujan ni...ngunyah2 jer la nak kuar tak leh...ahaha...nanti nak ngetestlah ada masa....tang ikan sepat tu plak...bestnya kalau dibuat pekasam...dah lama tak makan ikan sepat pekasam...payahlah nak dapat sepat tu...uhuhu...tingin nak makan pekasam...hihihi....orang kampung memang selera pun kampung jer la yang kena ngan tekak kannn...:D

    ReplyDelete