mula2 kita buat balutan untuk inti dia..perasantak klo beli tpong bungkus..inti dia berbalut dgn tepong pulut kan...ni untuk mengemaskan inti yg bemadu dlm tepong bung kus tu...nnti cek tunjuk ada 2 cara yer..sebab ni pestime buat..tapi alhamdulillah menjadilah rasanya...ok adun tepong pulut tu dengan sedikit air dan kaler ijau sampai jadi doh lembut mcm dlm gambar tu..
sementara tu bulat2kan inti kelapa manis tu sebanyak yg dapat la sebabnya kita nak boh 2 bj inti dalam 1 bungkus..next kita leperkan adunan doh ijau tadi dan balut inti tu...guna minyak masak tau tuk leperkan doh tu kalau tak melekat nanti....mcm gambo tuh...
inilah hasilnya inti yg dah di balut dgn doh ijau tadi...next cara tuk buat badan dia plak
untuk badan dia..cek hanya guna separuh tepong beras hat peket kecik tu...yg 500gm x silap...petua nak share tepong beras yg elok untuk buat koi adalah cap bunga matahari atau gajah 5 beradik..dan tuk tpong bungkuih ni cek guna cap gajah 5 beradik....untuk sukatan setengah beg tpong beras...santannya sebanyak 4 mangkok ya..santan 2 kali perah tau..jgn cair nnti badan tepong bungkuih x sodap..dia kena lemak2 gitu..tgk mangkok yg cek guna tuh ok..masukkn dulu santan dlm kuali yer..bukak api sederhana kuat..
masukkan tpong beras setengah beg tadi dalam besen...kemudian cairkan dulu dgn santan yg dlm sukatan 4 mangkok tadi...tuk nak cairkan je tpong tu jgn begentel...bancuh dgn air putih pon x pe..jangan lupa masukkan GARAM dalam santan tadi yer sbb tpong bungkuih ni kena masin skit badannya..agak2 masin je la yer...masukkan adunan tepong beras dalam santan yg telah panas dan kacau adunan perlahan2..jangan berhenti kacau yer dgn api sederhana kuat.
bila kekoleh kita dah masak..masukkan inti yg dibalot tepong pulut ijau tadi dlm kuali dan golekkan inti tu kaup dgn senduk dan letakkan atas daun pisang...satu lagi kaedah inti tadi bedakkan aje dgn tpong pulut mcm dlm gambar tu..pon boleh jugak...
haaaaaa macam tulah keadaanya bila kita dah letak atas daun pisang..gambar yg atas tu kita tutup la dgn adunan tepong putih tu yer..sedang2 jer bubuh jgn banyak sangat..gambar yg bawah tu inti yg dibalot doh ijau....daun pisang tu biaq lebaq2 skit sebab kita nak lipat atas dia dalam 2 lipatan baru bungkus dan kemaskan yer..jangan lupa layor dulu daun pisang tu...
susun dalam loyang kemas kemas dan kukus selama 15 minit...bila dah masak sejukkan dalam talam...tunggu betul2 sejuk yer baru ngap...
taraaaaaaaaaaaaaaa....nampak tu ...aku buat siap kul 11malam n gambar ni di snap kul 5 pagi...betul2 sejuk baru cantik koi ni...haaaa kan bemadu tu inti nyer.hahahaha apa2 lah...semapat bawak datang opis dan rezki untuk kawan2 aku bff rini yang berjanji tuk lunch sama2 ...seperti selalu lah...masyak dari hati masyak dgn iman...syuka syuka syuka hatilah aku nak masak apa pon...hahahha selamat mencuba..kalau jadi hello2 cek no...sonok rasanya berkongsi dangan u olsss...c u next entry,...bebbaiiii
Huyoooo sedap betul la kuih ni. Tringin plak eka. Kalu makan tengah2 sejuk memang sedap.
ReplyDeletePandai akak buat. Cam nak buat je hehehehe
buatla eka...nak jd penantin dah ni kan kan kan...terila satni leh bagi cik abang rasa....sure dia xcited x sangka wifenya pandai maulah wadai baharik...hahahah makin suwit penantin kita nih
DeleteWahhh...gempaq jer nama kuih ni...dah la bermadu pastu duk sebilik pulak...aiseymannn...ehehehe...ni pakai minyak pengasih cap apa lak nak bagi dia tak gaduh2 dalam bungkusannya tuh...ahaha...chaiyokkk gituuu...
ReplyDeletehahahaha...selamat kembali ke semenanjung sis...adoiiii lawaknye komen sis...dia dok jauh2 madu tu...x gadoh pon...hahaha
DeleteTerima kasih adindaku sayang....tunggulah ole-ole dari Sarawak akan sampai ke tangan yer...hihihi...itulah...bimbang juga Nz dia duk gaduh berdua dalam bungkusan tu nanti abis lak bersepai isi kat dalamnya tuh...kehkehkeh...apa pun janji dia bermadu dengan happy kat dalam daun pisang tu ek...mesra dimakan dan ditelan cukup...hahaha tak mau gadoh2....:D
ReplyDelete