ni proses membelai tepong...ni nak buat roti canai coz aku masak gulai keli tghar tadi so pojek petang aku palagik...rumah aku ni tak cukup wat makan sikit2..ahli jemaah nya ramai so sekali menguli sekilo tepong...bahan2 tuk roti canai kampung aku ni senang je...aayor,garam,gula,telo, minyak masak sikit n utama mestila tepong gandum kan kankan...so....air paling utama nak tentukan byk ke idok tepong kome...hahahaha..selalunya aku akan boh je air tu dgn bahan2 lain n las sekali baru masuk tepong,so bila agak2 dah lembut cam gambo tu baru lah kita menguli...hahahahaaa...uli jgn tak uli yer...
ok bila dah lembut adunan,kita buatla bulat2 dan rendam dlm minyak cam gambo kat atas tu dalam sejam ok la...haaaaaa...ni kampung stail....tutup loyang tu tau nanti kang macam2 makhluk plak yang numpang...
lepas dah sejam...ha boleh la kita bukak adunan tadi...proses menebar nya tak dapatla aku uplod coz sapa lak yg nak snap gambo tengah aku menebar hahahaha...kampung stail kan so bila dah tebar aku lipat jela camni....
tibalah masanya tuk ditebar atas pan or kualinye...hahahaha...sambil menebar sambil menggoreng...hahahahaha.....kiri kanan bejalan tangan aku sip baik kaki simpan besila...adoiii kuang ajaq bahasa hehehe ampunnnnn.....
aisehhhh berdiri plak gambo nih adoiii....so taraaaaaaaaaaa nilah roti canai kampung aku dah siap...cicah la dengan apa saja kari..cam tghari tadi aku buat kari keli + ubikayu...n joyyyy.....mmmmm tak abih lagi tau...ada tepong yg lebih lagi so pojek palagik???........
haaaaaaaaaa kan aku dok citer sal pisang kan...so nilah pojek lebihan tepong tadi aku buat murtabak pisang...ni jugak salah satu my banjarian dish...tak dapat dimana2 kalau kedai mamak pon dia potong ja pisang tu tak sama teknik ngn banjar punya...for my HAJI...i done 4 u lah this murtabak pisang...haaaaa korang nak tau murtabak pisang ni ado kembar dia..tak sah keturunan aku kalau murtabak yg ni takder kembor..tak cukup sifat namanye....
taraaaaaaaaaa...nila kembar murtabak pisang WAJIBUN GHUNNAH ada murtabak kucai...hahaha ni pon tak dapat kat mana2 hanya rumah org banjar hajak yg ada....bahannya kucai,bawang besar,cili merah,udang idup n telor,garam dan sikit serbuk lada itam...bila dah boh telor tu lipat je roti tu tuk tutup inti tadi dan siap tuk digoreng...korang tau tak cemana terernya aku mengangkat tepong tu transfer kat kuali tanpa pecah isi perot dier???....haaaaaaaaaa...aku lapikla kertas 4 segi or daun pisang so senang aku ngankatnye....so bila dah masak n goreng cam tadi MAKA DENGAN INI.....
taraaaaaaaaaaaaa....inilah murtabak kucai n pisang yg dah siap masakkkk...bolehla digunting2 n makan....ayuhak kita makanan berataannn...hahaha barilaan la kulaaannn...c u next entry...
Amboi sodapnyo...aku dah lama sebenarnya aku dah lama pantang tak boleh makan roti canai & yg sewaktu dgnnya ni...hehehehe
ReplyDeleteko pantang apo li...pantang nengok ke pantang ado??...hahahaha....bapak aku nih otai kan..memang dia tak suka lepak n makan kedai...paksalah aku meletopkan diri aku kat dapor ni...
DeleteBerkenan kat murtabak kucai tu.. :)
ReplyDelete