1 cawan gula )
1 cawan air ) dihanguskan
3 biji telor gred B)
1/2 cawan gula) di blender
2 cawan tepong gandum
1 sd makan soda bikarbonat
1 cawan minyak masak
acuan apam
acuan apam
hanguskan gula dulu..boh dalam periuk ka kuali ja dgn api kecik biaq dia masak n hancor, jgn lupa kacau selalu lepastu baru boh 1 cwn air tadi. stok aku punya ni aku tak kacau gula tu dok sambil basuh pinggan tu yang golap gulanya hehehe tapi in sya allah tak pait, boh ujung sudu garam sikit dan sejukkan dulu.
gambaq kat ataih tula ropa gula hanguihnya ok sejukkan dulu. blend setengah cawan gula dgn 3 bj telor sampai kembang k..ingat guna sukatan cawan yang sama tau.
lepas blender gula telor masukkan dalam besen dan campurkan dengan gula hanguih yg dah sejuk tadi. kacau sebati.l
sukat 2 cawan tepong gandum bersama 1 sudu makan soda bikarbonat, ayak together gether
masukkan tepong yang dah diayak tadi sikit-sikit dalam adunan gula tadi dan kacau sebati
sukat 1 cawan minyak..janganla penoh sangat mcm dlm gambaq tu ok dah
kacau sampai adunan sebati
ok kali ni aku beli acuan panjang n bulat sebab yg aku buat semalam pakai acuan putri ayu dia tak bapa cantik, reput sebab apam ni sangat lembut so beli acuan yg panjang ni, masukkan adunan jgn penuh sangat tau . kukus dalam 20 minit. ingat!!!..timing jaga betol2..bila dah masak biar dulu atas pengukus dlm 5 minit baru angkat dan sejukkan dekat kipas kalau nak cepat. dan camtulah yg aku dah siap angkat belom sejuk dah ilang seketui ada yg rembat tu..hishhh
Mabelessss!!! tunggu nanti kita try buat pulak yer tengok apa jadi...ehehehe
ReplyDelete