bawang merah kecik..bwg putih..cili api..serai..daun limau purut...begantung la pd korang lau nak pedas tambah je cili api tuh...n tgk plok ikan apa yg angpa nk guna..seeloknya siakap..tilapia atau bawal hitam..baloi la kan..kalo siakap tu dah garam kunyit bedakkan badan ikan tu dgn tepong jagung jadi hasil gorengan akan rangup...ikan lain pon bleh so kali ni aku guna ikn selar je sbb nak abiskn stok hehehe..
cop semua bahan2 tadi sampai lumat...klo bleh lagi halus dari yg aku punya....aaaaaaaaaaa jgn malas tau jgn nk blender2 ek...kompon rasa dia dah up jadi 6..bukn 3 rasa dah...cop sampai halus k
tumis bahan yg dah dicincang tadi hingga garing...dan masukkan sos cili kimbal dan sos tiram..boh sama banyak yer...rasa sendiri masin manis yer sebabnya kombinasi sos tiram n sos cili td dah melengkapkan rasa sos 3 rasa tuh...tambah air sedikit dan biarkan mendidih n kering sikit..terpulang klo nk tambah nenas timun n carrot...bila siap..sedia umtuk dituang pd ikan yg dah digoreng garing.
inilah ghopanya ikan 3 rasa menu cik mishah yg semestinya sedap dan menyelerakan...hahaha ni pasai nk abihkn stok ikn dlm pt es n nk ubah selera..tu yg buat ikn kecik..x polah janji tukaq2 menu kan asyik2 ikn sambal je..upgradela skit...ok disamping menu ni aku masak ns minyak jagong...saja nak share ngn u all..sebelom nk masak ns miyak..seeloknya rendam dulu beras basmathi x kisah brand apa pon tuk dpt hasil ns yg baik...mmm aku rendam kadang sampai 4 jam...kali ni aku pakai beras basmathi moghul faiza...sukatan nya 1:2...bermakna kalau korang sukat beras 3 mangkok..airnye 4...ni tips yg aku nk share selama yg aku dh terai masak sampai dpt hasil yg terbaik....klo 1:1 pon bleh tp nasinya keras bila dh sejuk...sian plok kat mak abah kita yg dh tua kan...ok jom tgk bhn2 yg simple..
aku memang minat masak ns minyak ni bukan apa 1 tambah lg skill ke2 dapat cuba macam2 jenis nasik n kali ni aku buat ns minyak suka hati aku...hehhehehe...ok bhn2 tumisan...bawang kecil, bawang putih, halia,kismis,gajus n jagong...tumis dgn minyak sapi yer taklupa kulit kayu manis dan bunga lawang, cengkih serta plaga...tumis sampai naik bau dan garing...kali ni aku masak 3 tuperware taufu fa beras basmathi dan air dia 4 la...so aku dah sukat siap2 n masukkan air panas 4 tuperware tu...bukan apa air panas ni cpt skit mendidihnya...masukkan garam dan daun pandan, serai atau pudina atau sup utk wangiannya...dan masukkan susu pekatsesedang rasa...masukkan beras...tunggu sampai kering.
taraaaaaaaaaaa...nilah hasilnya nasi minyak jagong versi cik misha.....haaaaaa cantik dak tekstur nasi tuh...pjg2 kan.....hehehe tuk info u all aku masak 2 lg menu sampingan iaitu kari sutun+kledek merah dan papadom...sebagai menu utama gak tu nk kawankn dgn nasi tu
Hehehhe...leh copy nih...
ReplyDelete