sedetik lebih

ahlan wasahlan

halwa telinga

Saturday, 15 November 2014

CHICKENCHOP&FISH N CHIP HOMADE..western la plok

assalamualaikum kawan2, my silentreaders, pengunjung2 setia bloq ni,kali ni cek nak share 1 lgi resepi yg dah lama cek buat,tapi ya ampon malasnya nak tulis bila penyakit M ni mai..sebab gambo methodnya punya la byk..hehehe pojek wit my frutties si ummu haniey n olin..ntah pa mimpi tiba2 tingin nak buat chicken cop sendiri,alkisah mlm ahad time cerekarama kat tv3 Mr. Isthikharah tulah aku begegas p NSK nk beli barang2, mmmdlm koi 8.30 kluaq, jom tgk hasil tangkapan aku kat NSK




haaaaaa...tu jela hasil tangkapan aku kat NSK, beli ayam 2 belah, yg dah siap di siang tuk c.cop, n beli ikan merah seketul..nak buat fish n cip gakla sbb fruties aku sorang x mkn ayam la pulak..aku beli sos lada hitam, whipping cream, kobis, carrot, lemon ..tu jela..bahan2 yg lain ada kat umah,ok kita buat bahan asas dulu..bersihkan ayam n ikan..potong ikan tu dan pisahkan dari tulang tengah dia ok..


ok utk bahan perap ayam tu..ni rempah yg aku pilih sendiri, ikut putaran jam,,7ulas bawang putih yg dicincang, 1 sdb serbuk cili, 1 sdb rempah kari,1sdk serbuk jintan manis dan putih, 1sk serbuk ketumbar dan 1 sdb lada hitam yg ditumbuk


masukkan 3sdb minyak masak kedlm loyang dan masukkan semua rempah2 tadi dan kacau sebati, masukkan  sedikit garam dlm rempah tadi dan kacau sebati


perapkan ayam dan ikan dalam bahan rempah tadi, biarkan selama setengah jam sementara kita teruskan buat yg lain


nila time yg paling mencabaq sekali ...punyala paayah nak buat tapi sbb NAK punya pasai..jom tgk buat mash potato..aku guna 2 biji kentang yg sederhana besaq...potong dan rebus sampai empok


bila dah empok dan sejuk..lecek kentang tu guna penapis...time ni kena sabaq sebab nak dapaykan hasil kentang yg halus..campurkan dengan whipping cream atau fresh milk..agak2 jela sampai kentang kita gebu...dan camporkan jugak dengan 1 sdb mentega yg dicairkan..masukkan je kentang yg dah lecek dlm kuali mentega yg cair tadi dan kacau sebati..kalau tawar sangat boleh boh garam sikit..sejukkan dulu..jom tengok kita naak buat gravy dia plok atau sos kentang tu


 bahan2 untuk gravy 2 biji cili padi (optional), 2 ulas bawang merah kecil, 2 ulas bawang putih dan sebelah kiub ayam


tepong jagong setengah mangkok, air suam, setengah kiub ayam, 1 sdk serbuk lada hitam



tumis bahan2 tadi dengan sedikit mentega


bila bahan tumis dah garing, masukkan tepong jagong dan goreng sampai tepong bertukar warna kuning, lepastu masukkan air suam bersama kiub ayam dan serbuk lada hitam dan sikit garam, kacau sampai sebati


ok macam nilah tepong yg dah masak, lepas ni kita kena hancorkan dia guna blender tangan, boleh guna blender kering yer



taraaaaaa...camnilah gravy kita dah siap..lepas blender, kita kacau dengan fresh milk atau whipping cream sampai kuah kita lembut dan pekat cam dlm gambar tu...mmm bila dah jd mcm gambar tu saangat2 la sedap


haaaaaaaaa..nila dia mash potato yg dah siap...kentang yg dah sejuk tadi kita leh la skop atau buat bulat2 dgn sudu dan palutkan dgn gravvy tu..sagt2 sedap tau..ok siap 1 part..jom tgk cara buat sayor plak


sayo ni terpulang la k..ada yg suka brocoli, jagong..cam aku aku pilih kobis carrot n bawang..suma ni aku rendam sat ja dlm ayaq cuka.nk bagi dia keras rangop n fresh..pastu kita boh ja mayonis...parutla sayor tu baru halus..now kita buat sos black pepper plak


cincang 1 ulas bawang besar dan 3 ulas bawang putih...tumis dgn 1 sd marjerin dan 2 sdb lada hitam yg di tumbuk halus...tumis sampai garing yer


masukkan sos lada hitam...hat ni agak2 je la...ck boh setengah botoi hat kecik tu, tumis sekejap



masukkan air stok ayam sikit anggaran 1 senduk untuk nak sedap kan dia k..stok ni aku rebus je tengkok ayam sbb ada dlm pt ais n boh sikit kiub ayam dah,pastu baru masukkan whipping cream atau fresh milk sampai dia cair cam dlm gambar tu k..rasa dulu kalau tawar boh la garam sikit n serbuk lada hitam tu pon kalau rasa nak tambah terpulang...ok bila dah agak pekat..kita nak hancurkan dia kita blend ja supaya bawang2 tadi hancor pastu masak balik sekejap...ok sos black pepper kita dah siap..sorry tak dan nak amik gambar dah masak coz tgh nak salot ayam..jom kita nak goreng ayam plak


ok ayam yg kita dah perap tadi, now kita nak goreng..bhn2 yg perlu tepong gandum n tepong beras (campoq ja dua2 tpong ni sama banyak pon takpa), putih teloq dan serbuk roti


bedakkan penuh2 ayam dan ikan yg kita perap tadi dlm campuran tpong gandum & beras


 salutkan pulak dalam putih telor


kemudian salutkan dengan serbuk roti



camnilah ropanya bila dah siap k...


tibalah masanya kita goreng ayam kita sampai garing yer, ikan tu pulak jgn lupa..cek salut tepong rangop ja..tak boh pon serbuk roti



jeng jeng jenggggg...taraaaaaaaaaaaaa...nampak dak!!...haaa nila c.cop n fish n cip yg dah siap aku pletin..hahahaha telioq dak?...mash potato yg di salut dgn sos black pepper ditambah kerangupan ayam yg diadun bersama rempah2 terpilih, di selang seli pula kerangopan sayor mayonis menjadikan mlm ku begitu indah..mmmmm..hahahaha...fish n cip yg begitu segar dan rangop..ikan yg juicy dan diadun pulak dgn rempah2 terpilih..dimakan pulak dgn kentang goreng rangup dan sos lada hitam yg menggiur kan....aaahhhhh...


dibasahi dengan jus lemon yang fresh dan ssejuk hingga menikam kalbu....hahahaha angpa tau dak punya la lama nak prepare natang ni..koi 9.30 mlm mula masak..koi 12.45 baru siap..ya ampon punya la penaat tapi pasai niat nak makaan n nak buat homade jugak maka ini laah hasilnya..sangat2 la sedap n puas pasai ayaq tgn sendiri with my fruties si maktin n olin....akhirnyaaaaa....


inilah sisa2 pepejal yg tinggal..huuhhhhhh..koi 1.30 pagi aku lepakking ngn fruiteis2 aku...layan makan..ya ampon punya la sedap sos black pepper n ayaam n ikan n mash potato tu..huuuuuhhh puas sangat2...3 pinggan licin...5 org hadap...sendiri pujilah pasai buat macam nak pengsan..hahaha..ok kalau angpa nak rasa pengsan n kelainan cam aku..teriala resepi aku tu..x rugi pon...tak yah nak tggu turn kat kedai, makan pon puas..terpulang la ..ada yg anggap mkn kedai lagi senang kan tak yah nak mengamok kat dapoq...masing2 la...ok selamat menerai...masak dari hati, masak dengan iman n penuh kasih sayang..sampai jumpak lagi di menu yg seterusnya..wasalammm

No comments:

Post a Comment