aku shortcut je no..ni inti yg dah siap aku buat...4 biji kentang cop dadu halus2...tumis je dengan kari mcm buat inti karipap tu..pastu boh sadin yg dah kita hancokan..boh garam n gula dah siap..tp pastikan inti ni betul2 kering yer
ok ni part yg kena betoi2 angpa tgk...lau nak try la...ni mang basic tuk buat donut,pau,roti, piza...suma guna method ni jer sbb aku dah xperimen n menjadi..ok..bahannye sebiji telor,2 sd besar marjerin sedikit garam susu pekeat 3 sd besar
bahan utama yg paling penting adalah yis or mauripan..aku guna setengah peket dan bancuh dgn sikit ayaq suam,pastikan yis hancor dan sebati k
masukkan dalam adunan tadi dan tambah 1 cawan air
kacau sumer bahan tadi sampai sebati dan pecah2 kan marjerin tu...masukkan tepong gandum sikit2 sampai jadi doh lembut..bab ni tak payah takut sebabnya selagi tak jadi doh lembut boh je tepong tu sikit2 yer sambil diuli dengan tangan
nilah hasilnya tepong yg dah jadi doh lembut..tutup dgn talam sementara nak sediakan bahan2 tuk filling dalamnya
inti yg dah siap, telo yang dah dipikul dan juga serbuk roti untuk kita salut di luar pau nanti yer
ambil sikit doh tadi dan isi inti di dalamnya..kelim kemas2 dan celop ke dalam telor sebelum disalut dengan serbuk roti
inilah ghopenya pau yg dah siap
selebihnya boleh jugak di kukus..terpulang lah yer dan jgn lupa lapik kertas atau daun pisang di bawah pau tu yer
goreng pau tadi hingga garing
inilah hasil pau yg dah di goreng
dan ni pulak hasil pau yg ah dikukus.. nampak tak isi penuh sangat tu yg timbul intinya kat atas pau tuh
jeng jeng jeng....zooooom lagi dekat hasil pau yg sangat rangup dan lembut...sangat puas bila makan ayaq tangan sendiri...haaaaa selamat mencuba cam biasa masak dari hati masak dengan iman masak dgn penuh ksh dan sayang...mmm tunggu next entry coming soon menu yg maveles dan havoc hanya dari dapoq meletop cek..hahaha..jumpak lagi ..bebaiiii....
No comments:
Post a Comment